poslodavac pun pohvala /

Ima 65 godina, zaradio je mirovinu, a sad vozi taksi: 'Ako ne radite, niste korisni ni sebi ni drugima'

Od nove godine na blagajnama u trgovinama, u taksijima za volanom ili kao zaštitare možete vidjeti i umirovljenike

19.1.2019.
22:26
VOYO logo

Gospodin Milodrag svoju je mirovinu zaslužio kao trgovački putnik, no putovanje za njega nije završilo. Iako je u mirovini, nije prihvatio i miran način života već ponovno radi kao vozač taksija.

"Rad je nešto što čovjeka na neki način čini čovjekom. Ako vi ne radite vi se ne osjećate korisnim, niste korisni ni prema sebi ni prema dugima. I na neki način tada ljudi ili obole ili umru ili ne znam. Jednostavno grozno se osjećaju", kaž  Milodrag Pijetlović, umirovljenik taksist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima 65 godina i radit će, kaže, dok ga bude služilo zdravlje, godine nisu prepreka ni njegovom poslodavcu. Trenutačno imaju 15-ak zaposlenih umirovljenika. Iako ih jednim dijelom angažiraju zbog nedostatka radne snage, misle da stariji imaju za ponuditi ono što mladima nedostaje.

"Imaju nekakav životni, radni put iza sebe, smireniji su u prometu. Mogu reći da niti jedan naš umirovljnik nije napravio nikakvu prometnu nezgodu, ni manju, ni da je ogrebao vozilo. Imamo jako puno pohvala na njih, čak da i njih mlade stranke traže zato šta su simpatični, zato šta imaju strpljenja s ljudima", kaže Petar Dragić, izvršni dikrektor taksi prijevoznika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjera ipak najviše ide na ruku onima koji su ranije, odnosno mlađi otišli u mirovinu. U Stranci umirovljenika ideju pozdravljaju, ali misle da nije dobro provedena. Predlažu osnivanje seniorservisa, po uzoru na studentservis.

"Dobro bi bilo da je riješio da se radi 8 sati, da ne dolazimo u zonu izrabljivanja. Jer svaki umirovljenik koji bude zaposlen ili na Jadranu u turističkoj sezoni sigurno neće raditi 4 sata, već će raditi 8 sati", kaže Lazar Grujić, predsjednik Stranke umirovljenika.

A oni koji ne mogu raditi 8, radili bi koliko mogu. Na portalu koji nudi baš poslove na pola radnog vremena, bilježe 30 posto više umirovljenika u potrazi za poslom. 

"Poput prodavača, anketiranja od kuće, zaštitara, a često su zainteresirani za poslove u poljoiprivredi poput berbe jabuka, jagoda i sličnih plodova", kaže Maja Bogović, direktorica portala Danasradim.hr. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I za sat im se nudi oko 25 kuna. Prošle godine na pola radnog vremena radilo je više od 5 tisuća penzionera. Neki prognoziraju da bi se nakon ove mjere, moglo javiti i do 300 tisuća starijih željnih rada i zarade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo