mnoštvo dobrih ideja / Iksica bi mogla postati pokaz, platno sredstvo, višefunkcionalna ulaznica, dobiti čip...Što je od svega izvedivo?

Image
Foto: Shutterstock

'U komunikaciji smo sa Sveučilištem, Srcem i AKD-om koji su upoznati sa svim našim prijedlozima. Virtualni pandan iskaznice također možemo očekivati tijekom iduće akademske godine', rekli su iz HSZ-a

6.3.2023.
16:43
Shutterstock
VOYO logo

Studentsku iskaznicu, popularno zvanu iksicu, studenti su dosad koristili pri identifikaciji tijekom ispita, za subvenciju u menzi i poneki studentski popust.

Za međunarodne iskaznice studenti trenutno moraju plaćati i više od deset eura, no to bi se moglo promijeniti. Nova iksica mogla bi imati niz pogodnosti za studente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva promjena, istaknule su predsjednica Hrvatskog studentskog zbora (HSZ) i članica Povjerenstva za izmjenu Pravilnika o studentskoj ispravi Matea Vasilj za portal Srednja.hr, a koja bi trebala biti dostupna najranije početkom iduće akademske godine je kontorola ulaska u studentske prostrore, dakle, učionice, knjižnice, laboratorije i studentske domove.

To podrazumijeva zgrade, sobe i praonice te sportske objekte u vlasništvu visokog učilišta kao i Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GODINU DANA RATA /

Studentica iz Ukrajine u Hrvatskoj: 'Sanjam o povratku kući'

Image
GODINU DANA RATA /

Studentica iz Ukrajine u Hrvatskoj: 'Sanjam o povratku kući'

"U komunikaciji smo sa Sveučilištem, Srcem i AKD-om koji su upoznati sa svim našim prijedlozima. Virtualni pandan iskaznice također možemo očekivati tijekom iduće akademske godine", rekli su iz HSZ-a.

Mobilni identitet i NFC čip

Opcije koje HSZ razmatra po pitanju nove iksice digitalnog oblika uključuju mobilni identitet u obliku aplikacije i dodatne-e usluge, ali i korištenje NFC čipa u pametnim telefonima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim čipom moguće je beskontakntno plaćati u trgovinama kao karticom.

Predlaže se zamjena magnetne trake čipom zbog rizika od jednostavne krađe podataka, a ono što će radovati studente na Erasmusu je da se u iksicu planira integrirati European Student Identifier (ESI) što će im omogućiti ostvarivanje studentskih usluga u brojnim državama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Integracija u okvir ‘European Student Card’ omogućit će da studenti kada odlaze na razmjene i stručne prakse zadrže i koriste svoju iskaznicu kao ravnopravni dokument za studentsku identifikaciju. S navedenim, studenti će moći koristiti i pogodnosti u drugim europskim državama kao i ‘domaći’ studenti. Tako će iksica biti priznata u svim državama europskog obrazovnog prostora", objasnili su iz HSZ-a.

Postoje zapreke

Isto tako, iskica bi mogla postati pokaz za javni prijevoz što bi svakom studentu smanjilo broj kartica u novčaniku. Ipak, za tu ideju postoje prepreke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"ZET-ov sustav se za sada ne poklapa sa sigurnosnim standardima propisanim za novu iskaznicu te stoga integracija, do modernizacije njihovog sustava, neće biti moguća. Istražujemo daljnje mogućnosti proširenja funkcionalnosti i suradnje s drugim akterima, izjavila je Bruna Bandula, članica Povjerenstva za izmjenu Pravilnika o studentskoj ispravi iz HSZ-a.

Uz to, iksicu bi se moglo koristiti za plaćanje stanovanja u studetskim domovima, troškove teretane, praonice, studentske karte za javni prijevoz, podmirivanje troškova studiranja poput naplate ECTS bodova ili upisa godine, a ndoplata bi se obavljala putem aplikacije ili na uplatnim mjestima u sklopu Studentskog Centra ili vanjskih dionika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne podržava prijedlog plaćanja studentskim iskaznicama pa stoga taj prijedlog vjerojatno neće zaživjeti. Valja istaknuti da, s druge strane, HŽ ima odličan potencijal za ostvarenje integracije i time bi profitirali studenti u cijeloj Hrvatskoj", istaknule su iz HSZ-a.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo