Idete na more? / Policija ima par savjeta kojih bi se svi trebali pridržavati: Dosta je važno kako ostavite sandučić

Image
Foto: Zeljko Lukunic/Pixsell

Provjerili smo u policiji operiraju li lopovi i ove godine dok su ljudi na odmoru i kako se zaštiti

3.7.2022.
7:58
Zeljko Lukunic/Pixsell
VOYO logo

Ljeto i period godišnjih odmora vrijeme je kada našim gradovima i mjestima često "operiraju" lopovi, koji tada vide priliku za kriminalne radnje. Policija svake godine upozorava građane da bi u vrijeme godišnjih odmora trebali biti na oprezu te savjetuje kako se zaštiti od provalnika.

Iako uvijek valja biti na oprezu, posebice u velikim gradovima, dobra je vijest da je u Zagrebu je primjerice ove godine kriminalitet u padu. Naime, na području Policijske uprave zagrebačke od 1.1.2022. do 31.5.2022. godine imamo evidentirano 5.599 kaznenih djela, u odnosu na prošlu godinu kriminalitet je u padu za 439 djela ili 7,3 posto, dok je razriješenost 63,6 posto što je u odnosu na prošlu godinu 0,7 posto više, kazali su nam iz PU zagrebačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaznena djela iz područja općeg kriminaliteta su u padu za 6,9 posto (udio općeg kriminaliteta u ukupnom kriminalitetu iznosi 85,7 posto), odnosno ove godine u prvih 5 mjeseci bilježimo 4.800 kaznenih djela iz područja općeg kriminaliteta, a koja su u padu u odnosu na prošlu godinu za 357 djela ili 6,9 posto.

Image
LETI, LETI... BANKOMAT /

Otkrivamo koliko je bankomata ove godine dignuto u zrak i kakav je točno model krimi bandi: Pljačkaši rijetko operiraju sami

Image
LETI, LETI... BANKOMAT /

Otkrivamo koliko je bankomata ove godine dignuto u zrak i kakav je točno model krimi bandi: Pljačkaši rijetko operiraju sami

Manje provala u domove

Također, u padu su i kaznena djela protiv imovine za 8,2 posto, odnosno u prvih 5 mjeseci ove godine prijavljeno je 3.380 kaznenih djela protiv imovine koja su u padu za 303 djela ili 8,2 posto. Iz PU zagrebačke kažu da je razriješeno 1.410 kaznenih djela ili 41,7 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Među imovinskim kriminalitetom ističu se kaznena djela teških krađa i to u prvih 5 mjeseci ove godine bilježimo 1.188 kaznenih djela, odnosno u odnosu na prošlu godinu 307 kaznenih djela ili 20,5 posto manje dok je razriješeno 336 djela ili 28,3 posto", rekli su nam iz policije. Prema njihovim podacima, od tih teških krađa policija bilježi 1.117 kaznenih djela provalnih krađa koja su također u padu za 216 kaznenih djela ili 16,2 posto, a razriješeno je 307 provala ili 27,5 posto.

Što se tiče samih provala u domove na području Policijske uprave zagrebačke, u prvih 5 mjeseci ove godine zabilježene su 263 provale u domove što je u odnosu na prošlu godinu kada je policija zabilježila 523 provale, 260 provala ili 49,7 posto manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budite dobri sa susjedima

"Kako bi smanjili mogućnost provala u domove savjetujemo našim građanima da prije godišnjih odmora poduzmu određene samozaštitne mjere i radnje kako ne bi postali žrtve ovih kaznenih djela", ističu iz zagrebačke policije.

Jedna od preporuka kako se zaštiti je nadogradnja mehaničke zaštite na vratima i prozorima. "Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni", savjetuju iz policije. Dodaju da bi bilo dobro vrijedne predmete, osobito važne dokumente, dragocjenosti koje ne koristite svakodnevno pohraniti u bankarskom sefu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, preporuča se da ispraznite poštu iz sandučića u stanovima gdje dulje vrijeme nema nikoga u stanu, kako se ne bi stekao dojam da je stan prazan. Na kraju, budite dobri sa susjedima. "Važno je razvijati dobrosusjedske odnose jer je u praksi potvrđeno da oni pridonose većoj sigurnosti", kazali su nam iz PU zagrebačke.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo