usavršavanje zanata / Iako su i oni maturanti, mnogi učenici strukovnih škola nisu se vratili na nastavu. Evo s kojim se problemima suočavaju

Usavršiti svoj znat nije baš lako online

10.2.2021.
7:00
VOYO logo

Iako su i oni maturanti, mnogi učenici trogodišnjih srednjih škola nisu se vratili na nastavu kad i njihovi kolege u četverogodišnjim školama.

A usavršiti svoj znat nije baš lako online. Dodatan problem je i što veliki dio prakse odrađuju kod obrtnika i poslodavaca od kojih su mnogi zbog pandemije također zatvoreni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon 56 dana slastičarska učionica ponovno je zamirisala. Praksa je glavni dio njihova obrazovanja. Dio odrađuju u školi, a dio kod poslodavaca što zbog pandemije i mjera koje su na snazi nije bilo moguće. 

Image
Iznimka je i Ličko-senjska /

Većina škola u Hrvatskoj imat će nastavu kao i do sad: U Zagrebu se srednjoškolci vraćaju u škole

Image
Iznimka je i Ličko-senjska /

Većina škola u Hrvatskoj imat će nastavu kao i do sad: U Zagrebu se srednjoškolci vraćaju u škole

''Izgubili smo jako puno toga i to je jako veliki problem s obzirom da smo mi zadnja godina školovanja'', rekla je učenica Ugostiteljsko-turističkog učilišta Zagreb Jelena Lojen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bila sam u hotelu i tamo sam odrađivala praksu i odjednom gotovo, morali su me ajmo to tako reći otpustiti. I od tada sam izgubila preko 100 sati prakse'', kazala je Tatjana Stilinović, učenica Ugostiteljsko-turističkog učilišta Zagreb.

Sve to nadoknaditi bit će teško. Tijekom nastave na daljinu dobivali su  zadatke koje su odrađivali kod kuće, ali usavršavati zanat online nije lako. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Online ne može zamijeniti nešto što je živo i što se treba osjetiti rukama. Mislim da su se trebali vratiti na nastavu kad i učenici četverogodišnjih škola jer im je trebalo dati istu pažnju jer njihov završni rad je važan kao i državna matura'', rekla je strukovna učiteljica slastičarstva Ugostiteljsko-turističkog učilišta Zagreb Nada Ivanjko.

I u učionici za praktičnu nastavu iz automehanike ponavlja se i nadoknađuje propušteno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nismo imali dovoljno vremena da radimo na praksi u školi i kod obrtnika što je meni veliki gubitak jer smo mogli u to vrijeme puno više toga naučiti'', kazao je Dražen Štrlek, učenik Elektrostrojarske obrtničke škola u Zagrebu.

Najveća boljka je što je osim u školi praktična nastava za velik broj učenika bila otkazana i u obrtničkim radionicama. Najteže je učenicima završnih razreda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Učenici 2. i 3. razreda već bi trebali biti pravi majstori i trebali bi imati izražene te vještine, a to se kod većine učeniak ne primjećuje. Izgubili su te vještine tj. nisu ih stigli naučiti'', rekao je nastavnik praktične nastave Elektrostrojarske obrtničke škola u Zagrebu VanjaMarendić.

Učenici koji se školuju za zidare, keramičre, staklare,dimnjačare - svoju praksu kod poslodavaca uspjeli su odraditi, ali nastava u školi im je nedostajala. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mislim da smo se trebali i mi vratiti jer ipak završna smo godina i da steknemo još iskustva'', rekao je MichelJuriša, učenik Obrtničke i industrijske graditeljske škole Zagreb.

''Redovito sam išao na praksu kod poslodavca i nije bilo problema'', kazao je učenik Obrtničke i industrijske graditeljske škole Luka Šušković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U školi smatraju, najvažnije je da su opet u učionicama.

''Mi smo taj praktični dio prevodili i u teoretski dio nastave, tako da mislim da nisu puno izgubili'', rekao je Mirko Marinković, nastavnik strukovnih predmeta Obrtničke i industrijske graditeljske škole Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici, budući majstori svojih zanata nadaju se da će do kraja školske godine epidemiološka situacija biti na njihovoj strani i da im dragocjeno vrijeme za učenje neće još više skratiti.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo