NAJVEĆA FARMA / Iako pačje meso u Hrvatskoj nije traženo poput svinjetine ili piletine, domaći proizvođači ne očajavaju, evo i zašto

U Velikom Bukovcu, mjestu nedaleko od Ludbrega nalazi se najveća farma patki u Hrvatskoj

23.10.2020.
15:30
VOYO logo

Iako pačje meso u Hrvatskoj nije traženo poput svinjetine ili piletine, domaći proizvođači ne očajavaju - velik dio patki ionako ide u izvoz, najviše u Mađarsku.
Najbolje ide onim proizvođačima koji se bave uzgojem na otvorenom, a do dodatne zarade dolaze i plasiranjem novih proizvoda od pačjeg mesa, kao što su paštete. 

U Velikom Bukovcu, mjestu nedaleko od Ludbrega nalazi se najveća farma patki u Hrvatskoj na kojoj je trenutačno čak 4.000 patki. Veliki pad cijene pačjeg mesa ove godine, ovdje se baš i ne osjeti jer se ove patke, zbog više kvalitete i posebnog načina uzgoja drukčije vrednuju.

Životinje se ne uzgaja u zatvorenom prostoru nego onako kako su prirodno naučene biti - na otvorenom, imaju i napravljene lagune s vodom gdje se mogu po želji okupati, očistiti, srediti si perje, dakle uživati i na svježem zraku i na suncu.

Inače, patke se u Hrvatskoj najčešće konzumiraju tek u posebnim prilikama pa stoga ni ne čudi što je i njihova proizvodnja nešto manja.

Prema podacima iz prve polovice godine, stručnjaci smatraju da će ove godine domaća proizvodnja iznositi 660 tona, dok će se veći dio, 800 do 1000 tona uvesti i to iz Mađarske, Poljske i Njemačke, naravno, po jeftinijoj cijeni.

No, domaći mesari ističu da kupci nisu naivni te da i sami razumiju razliku između domaćeg i uvoznog. Više pogledajte u prilogu Matije Mlinarića

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo