Iako pačje meso u Hrvatskoj nije traženo poput svinjetine ili
piletine, domaći proizvođači ne očajavaju - velik dio
patki ionako ide u izvoz, najviše u Mađarsku.
Najbolje ide onim proizvođačima koji se bave uzgojem na
otvorenom, a do dodatne zarade dolaze i plasiranjem novih
proizvoda od pačjeg mesa, kao što su paštete.
U Velikom Bukovcu, mjestu nedaleko od Ludbrega nalazi se najveća
farma patki u Hrvatskoj na kojoj je trenutačno čak 4.000 patki.
Veliki pad cijene pačjeg mesa ove godine, ovdje se baš i ne
osjeti jer se ove patke, zbog više kvalitete i posebnog načina
uzgoja drukčije vrednuju.
Životinje se ne uzgaja u zatvorenom prostoru nego onako kako
su prirodno naučene biti - na otvorenom, imaju i napravljene
lagune s vodom gdje se mogu po želji okupati, očistiti, srediti
si perje, dakle uživati i na svježem zraku i na suncu.
Inače, patke se u Hrvatskoj najčešće konzumiraju tek u posebnim
prilikama pa stoga ni ne čudi što je i njihova
proizvodnja nešto manja.
Prema podacima iz prve polovice godine, stručnjaci smatraju da će
ove godine domaća proizvodnja iznositi 660 tona, dok će se veći
dio, 800 do 1000 tona uvesti i to iz Mađarske, Poljske i
Njemačke, naravno, po jeftinijoj cijeni.
No, domaći mesari ističu da kupci nisu naivni te da i sami
razumiju razliku između domaćeg i uvoznog. Više pogledajte u
prilogu Matije Mlinarića