I U HRVATSKOJ POČELA ŽURNA POTRAGA ZA NOVIM SOJEM VIRUSA: / Već se sumnja na jednu županiju; 'Puno su teže kliničke slike, ima više smrti'

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Na zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" stigli su prvi uzorci pozitivnih na covid-19 iz Varaždina kako bi se analizom utvrdilo radi li se o novom soju virusa

22.12.2020.
11:02
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

Za četiri dana, odnosno na Štefanje, stižu prve doze cjepiva, i to njih 9750. Upravo će te doze Pfizerovog cjepiva, koje je jučer odobrila Europska agencija za lijekove, biti namijenjene prioritetnoj skupini, skupini 1.

No, izgleda kako je došlo do pojave novih varijanti virusa nastalih mutacijama. Iako još uvijek nema puno znanstveno potvrđenih podataka, čini se da je novi soj bitno zarazniji, a Britanci tvrde i da je opasniji. Mutacije se događaju s vremenom kod virusa, a koliko se i gdje promijenio genom virusa ne zna se te o tome i ovisi učinkovitost cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumnja se na Varaždinsku županiju

Na zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" stigli su prvi uzorci pozitivnih na covid-19 iz Varaždina kako bi se analizom utvrdilo radi li se o novom soju virusa, a analiza će se provoditi i na uzorcima iz Zagreba, otkriva Jutarnji list.

Image
NADIRE JOŠ JEDAN VAL STRAHA: /

Novi soj virusa ima daleko više mutacija; Je li on uzrok eksplozije zaraženih na sjeveru Hrvatske?

Image
NADIRE JOŠ JEDAN VAL STRAHA: /

Novi soj virusa ima daleko više mutacija; Je li on uzrok eksplozije zaraženih na sjeveru Hrvatske?

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", rekla je da su se vjerojatno te mutacije dogodile u nekoliko osoba čiji se imunitet ne može boriti s virusom. I onda se može i više mjeseci detektirati virus, s duljim boravkom u organizmu postoji mogućnost da virus razvija određene promjene i mutacije koje mu omogućavaju da se adaptira te se vjerojatno tako raširila ta varijanta virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad vidimo kako je na području Varaždina snažno išla uzlazna linija, snažno iznad Hrvatske, nitko tko se razumije u viruse ne može se oteti dojmu da to ne može imati veze samo s nepoštovanjem mjera jer slične situacije, barem prema spoznajama koje su postojale, bile su i u drugim područjima u Hrvatskoj, pa se ta brojka nije tako dizala", kazala je Markotić.

Sve će utvrditi analiza

"Mučilo nas je zbog čega jedan dio ljudi završi s težim oblicima bolesti, dio se može staviti na priču oko količine virusa, puno su teže kliničke slike koje viđamo u bolnici, teške upale pluća, veliki broj smrtnih slučajeva, ne samo kod nas nego i u Europi. Mišljenja smo da se sad moramo snažnije usmjeriti na neke karakteristike virusa", rekla je dr. Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit na temelju čega se pretpostavlja da je u varaždinsku regiju ušao mutirani soj virusa i koje su to drukčije karakteristike varaždinskih bolesnika od onih u drugim županijama te otkad postoji sumnja u mutirani virus na tom području, odgovorila je da trebamo biti oprezni i da "nagli porast broja oboljelih u kratkom razdoblju ne mora nužno značiti da se radi o varijanti unesenoj iz UK-a". To treba utvrditi analiza.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo