KRALJICA TURIZMA GOSTIMA SKUPA / Turiste 'deru' i u Biseru Jadrana, a tečaj u mijenjačnici nije ni za najgoreg neprijatelja: 'Iznenadila me i cijena vode'

Image
Foto: Pixsell/Ilustracija

Jako slobodno shvaćanje tečaja, javno parkiranje po cijeni hotelskog i dizanje cijena koje ne slijedi i dizanje kvalitete usluge glavne su zamjerke

8.8.2022.
12:41
Pixsell/Ilustracija
VOYO logo

Opatijska rivijera je još od Austrougarske bila elitno odredište, no s poskupljenima koja ne prati i povećanje kvalitete usluge i ona dolazi na glas kao odredište koje "dere" turiste.

I to već u mjenjačnici. Kako piše Novi list, tečaj funte posljednjih dana iznosi oko devet kuna, odnosno za kupnju funte mora se izdvojiti devet kuna. Međutim, ako se funta prodaje, u nekoliko opatijskih poslovnica za nju će se dobiti nešto malo više od 6 kuna. Drugim riječima, želite li razmijeniti 100 funti u kune, dobit ćete gotovo tristo kuna manje od tečaja HNB-a i time omogućiti lijepu zaradu opatijskoj mjenjačnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MOTO DERI DOK JOŠ MOŽEŠ /

Naš čitatelj nije mogao vjerovati kakav mu je tečaj eura dala mjenjačnica u Splitu : 'Kako je to moguće, kao da smo na cesti'

Image
MOTO DERI DOK JOŠ MOŽEŠ /

Naš čitatelj nije mogao vjerovati kakav mu je tečaj eura dala mjenjačnica u Splitu : 'Kako je to moguće, kao da smo na cesti'

A paprene cijene, koje bi se mogle slobodno svrstati u legaliziranu prevaru, ne staju samo na tome. Douay iz Belgije tek je stigao u Lovran i priznaje da si tek treba početi mentalno preračunavati kune, ali već je primijetio skupi smještaj.

'Cijena visoka u odnosu na kvalitetu'

"Mogu reći da je cijena smještaja poprilično visoka u odnosu na kvalitetu. Možda smo očekivali malo veću razinu usluge prilikom dolaska, više informacija o tome kako i gdje možemo provesti vrijeme u destinaciji. Za tu cijenu takvu smo razinu usluge u nekim drugim zemljama imali. Ne smeta nam to što je infrastruktura nešto starija, ali recimo u Španjolskoj bismo za cijenu boravka koju smo platili ovdje mogli boraviti u puno novijem hotelu s više sadržaj", kaže za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasmin iz Njemačke koja s obitelji boravi u opatijskom hotelu kaže da cijene uglavnom odgovaraju onima iz Njemačke, ali su joj upale u oči neki detalji koje smatra preskupima.

"Neugodno me iznenadila cijena koktela, općenito pića u vašim ugostiteljskim objektima, kao i cijena bočice vode. Voda vam je definitivno preskupa. Mislim da je u Opatiji i pretjerano skupo parkiranje. Mi smo naš sada ostavili u hotelskoj garaži gdje dan stoji 20 eura. Problem je što je vanjski, vaš gradski parking jednako skup, ako ne i skuplji. Trebao bi biti jeftiniji od hotelskog, a ovdje nema razlike", smatra Jasmin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Gosti se cjenkaju, ja si ne mogu priuštiti jeftinije'

Trgovkinja u Lovranu Đusta Glasnović je u svakodnevnom kontaktu sa stranim i domaćim gostima.

"Gosti se konstantno cjenkaju. Traže da im se proda jeftinije, a dobro znamo da je sve poskupjelo. Kažu mi da kod kuće haljinu mogu kupiti za 60 kuna, odnosno 8 eura. Takvo spuštanje cijena ja si ne mogu dozvoliti. Kod nas se haljina od 60 kuna može eventualno kupiti u Lidlu. Ja se ne mogu uspoređivati s velikim trgovačkim lancem, ovdje moram platiti i najam prostora i jednostavno ne mogu dozvoliti takvo spuštanje cijena", rekla je trgovkinja iz Lovrana za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo