s 4,5 na 5,85 eura / I električna vozila postaje skuplje voziti. Petrol i HEP digli cijene punjenja

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Trenutne cijene na MOL-ovim punionicama u sklopu benzinskih crpki Tifona kreću se u rasponu od 45 centi do 65 centi na kilovatsat, ovisno o izlaznoj snazi, brzini punjenja i usluge koju ima korisnik punionica

27.6.2023.
9:52
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Nove cijene punjenja električnih automobila na punionicama Petrola u Hrvatskoj i Sloveniji od jučer su na snazi, i to s prosječnim poskupljenjem od šest centi za kilovatsat, a od 1. lipnja je i HEP za punionice ELEN-a na autocestama istaknuo povećane cijene, piše u utorak Jutarnji list.

Punjenje baterije električnog vozila za vožnju od sto kilometara na Petrolovim punionicama u Hrvatskoj do 25. lipnja koštalo je 4,5 eura, a nova cijena je 5,85 eura. Raspon poskupljenja na domaćim punionicama Petrola kreće se od 3 do 9 centa, ovisno o nazivnoj snazi priključka i brzini punjenja te vrsti ugovorene usluge koju vlasnik električnog vozila ima s Petrolom. Za dio usluga, poput punjenja na priključcima nazivne snage veće od 50 kilovata brzog punjenja, Petrol jučer nije mijenjao cijene, a smanjene su cijene dodatnih tarifa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U počecima razvoja električnih vozila (EV) vlasnici punionica nisu naplaćivali isporučenu struju, no od 2021. počela je naplata, najprije na autocestama, a zatim i na punionicama izvan njih.

Image
sve popularniji /

Hrvati su lani u prvih sat vremena razgrabili sredstva za kupnju električnih vozila. Zašto ove godine nema javnog poziva?

Image
sve popularniji /

Hrvati su lani u prvih sat vremena razgrabili sredstva za kupnju električnih vozila. Zašto ove godine nema javnog poziva?

Početkom prošle godine HEP je, među posljednjima, uveo naplatu za svoju mrežu punionica ELEN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"ELEN je državna tvrtka kojoj u cilju ne bi trebalo biti maksimiziranje profita, već dobrobit zajednice", komentira predsjednik Udruge "Strujni krug" Hrvoje Prpić, ističući i kako je HEP za ELEN-ove punionice dobio poticaje iz Europske Unije.

U "Strujnom krugu" ocjenjuju neprikladnom odluku o povećanju cijena punjenja koja, napominju, negativno utječe na povećanje broja električnih vozila na cestama suprotno cilju EU o povećanju broja vozila s nultim štetnim emisijama. Kažu i da povećanje cijena punjenja nije moguće opravdati povećanjem cijena energenata s obzirom na to da su cijene električne energije pale na razine prije početka rata u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutne cijene na MOL-ovim punionicama u sklopu benzinskih crpki Tifona kreću se u rasponu od 45 centi do 65 centi na kilovatsat, ovisno o izlaznoj snazi, brzini punjenja i usluge koju ima korisnik punionica.

U cjelini ponude spomenutih domaćih punionica, najjeftinije punjenje izvan autocesta iznosi 29 centi, a najskuplje 86 centi za kilovatsat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Centra za vozila Hrvatske, krajem prošle godine broj registriranih električnih vozila premašio je 8000, a udio hibrida približio se brojci od 24.000 vozila, piše novinar Jutarnjeg lista Vedran Marjanović.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo