novi zakon očekuje se na proljeće / I dalje nema konsenzusa oko ovršnog zakona: 'Očito je riječ o ad hoc rješenju namijenjenom predizbornom dizanju rejtinga'

Vladajući tvrde da štite dostojanstvo dužnika, ali i vladavinu prava

24.11.2020.
20:00
VOYO logo

Zašto je HDZ odustao od posve novog Ovršnog zakona koji bi eliminirao javne bilježnike i ovrhe vratio na sudove, jedna je od ključnih zamjerki opozicije na izmjene koje su stigle u parlament.

Vladajući tvrde da štite dostojanstvo dužnika, ali i vladavinu prava. Nakon 27. izmjena po redu, novi zakon mogao bi stići na proljeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sabor je došao obraniti hitne izmjene Ovršnog zakona i objasniti zašto hitan postupak, a ne redovna procedura.

Image
Što im je na tapeti? /

Sabor počinje izjašnjavanjem o amandmanima na proračun, a ovaj tjedan i rasprava o Ćoriću

Image
Što im je na tapeti? /

Sabor počinje izjašnjavanjem o amandmanima na proračun, a ovaj tjedan i rasprava o Ćoriću

''Uzimajući u obzir da je uslijed epidemije Covida-19 došlo do smanjenja gospodarske aktivnosti koja neizbježno dovodi do gubitka radnih mjesta i smanjenja platežne moći građana za podmirivanje redovitih obveza. Iako Vlada RH na tom području ulaže znatne naporei drugim mjerama, bila je nužna zakonodavna intervencija'', rekao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

U 27. izmjenama Ovršnog zakona, od ovrhe će biti izuzete božićnice, uskrsnice, regres, kao i ostale novčane prigodne nagrade. A dužnicima će ostajati i naknada za topli obrok.

Za ljevicu je najveći problem neproduljenje moratorija na ovrhe, a izostaju i tehnički uvjeti za ovrhe elektroničkim putem, koje bi značajno trebale smanjiti troškove:

''Zašto vlada nije išla na sustavno rješenja problema ovrha i očito je riječ o ad hoc rješenju namijenjeno predizbornom dizanju rejtinga uoči lokalnih izbora'', rekao je Peđa Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sada imamo kozmetičke promjene koje neće ništa puno promijeitii za građane kojima prijete blokade'', rekao je saborski zastupnik Tomislav Tomašević.

Desnica predlaže slovenski model.

''U susjednoj Sloveniji to rade posebni odjeli sudova, suci sa službenicima, bez odvjentika i javnih bilježnika i troškovi su puno razumniiji'', kazao je Stjepo Bartulica.

Deložacija u zimskom perodu neće biti, a ovrha nad nekretninom može se pokrenuti ako glavnica duga iznosi 40 tisuća kuna, dvostruko više nego što je sada slučaj.

Dužnika se mora prethodno obavijestiti dva tjedna prije pokretanja postupka. No i vladajući su svjesni da aktualne izmjene ne rješavaju sve probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja sam uvjeren da će vlada na proljentom zasjedanju ići s novim čitanjem zakona koji će uvažiti sve primjedbe koje smo čuli'', rekao je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Ostaje pitanje hoće li novi zakon dogodine posve eliminirati posrednike iz sustava naplate, što je jedna od ključnih zamjerki oko 300 tisuća dužnika u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo