oporavak turizma / I dalje kilometarske kolone u Lučkom: Unatoč koroni, moguće je da premašimo lanjski rekord!

Kilometarske kolone bile su na naplati Lučko već od najranijih jutarnjih sati

1.8.2020.
18:35
VOYO logo

Prvi dan kolovoza i prvi vikend s kilometarskim kolonama! Što ne bi bilo nimalo neobično da nije ljeto u jeku globalne pandemije koronavirusa. Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, u zemlji je trenutačno 760 tisuća gostiju.

Kilometarske kolone

Gužve su zabilježene posvuda, od graničnih prijelaza, preko naplatnih postaja do onih u trajektnim pristaništima. Kilometarske kolone na naplati Lučko već od najranijih jutarnjih sati. Promet se slijeva s drugih autocesta. Slike ništa drugačije od onih koje smo gledali prije korona krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Normalno je da gužvi i zastoja u ovakvom prometnom opterećenju ima. S obzirom na količinu prometa koji očekujemo danas i sutra jer tijekom vikenda se samo na naplatnoj postaji Lučko očekuje oko 230 tisuća vozila da promet teče bez nekih većih zastoja i problema'', kazao je Perica Šiljeg iz Hrvatske autoceste.

Podne je, već trideset Celzijevima u zraku, vrlo je vruće. Do sada je naplatom Lučko prošlo negdje 20 tisuća vozila. Lani istoga dana, u cijeli dan je prolo 37 tisuća vozila. U HAC-u se nadaju te brojke do kraja dana dostići i prestići.

Na ulazu Demerje također kilometarske kolone. Ubrzo zastoj. Lakša prometna nesreća, no vozače je djelatnik HAC-a morao upozoriti da sklone vozila s ceste u zaustavnu traku. I dalje je ista situacija. Puzeći se ide prema Karlovcu. U zaustavnoj traci pokvarena vozila, pojedinci traže predah. Bolje nije ni na ostalim cestama prema moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Stara karlovačka cesta tijekom jutarnjih sati bila je jednako tako opterećena prometom. Na području Jastrebarskog su i radovi pa se mora malo obilaziti. No situacija je ipak bolja nego na autocesti i ipak se tamo prolazi brže'', rekla je Zvjezdana Horvat iz Hrvatskog autokluba.

Tek dolaskom na petlju Bosiljevo promet se ubrzao. Jedni su otišli prema Rijeci, drugi prema Splitu i dalje. Tamo su nas dočekali ophodari hrvatskih autocesta. S njima smo krenuli prema Ogulinu.

Image
DOBRE VIJESTI /

Hrvatski turizam ipak stao na noge! U srpnju gotovo 20 milijuna noćenja i 2,5 milijuna dolazaka

Image
DOBRE VIJESTI /

Hrvatski turizam ipak stao na noge! U srpnju gotovo 20 milijuna noćenja i 2,5 milijuna dolazaka

Pojačan promet

''U jutarnjim satima nije bilo nikakvih problema glede prometa. Tijekom popodneva bilo je nekoliko vozila u kvaru. Ljudi su imali svoje asistencije, pozvali su vučne službe, mi smo sve osigurali dok nisu došli po njih i potom uklonili znakove. Imali smo popodne jednu intervenciju, bio je pad pomoćnog kotača s prikolice na sred kolnika. Uklonili smo ga za nekih desetak minuta, najbrže što smo mogli da se ne bi nešto dogodilo'', izjavio je Marinko Miloš, ophodar cesta HAC.

Danas je problema bilo i u jednom od brojnih tunela na autocesti što je dodatno zakompliciralo situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Također se dogodio jedan izvanredni događaj. Kvar automobila u tunelu Plasina na autecesti A1 zbog čega je tunel bio automatski zatvoren. Vrlo brzo je sve skupa riješeno, vozilo je izvučeno iz tunela u rekordnom roku'', objašnjava Horvat.

Pojačan promet, zastoji i gužve na svim cestama prema i sa mora očekuju se i tijekom večeri ali i sutrašnjeg dana.

Stanje u Lučkom se malo smirilo, a cijeli dan promet ide na mahove. U 18 sati prošlo je preko 34 tisuće vozila, što znači da bi današnji dan mogao biti rekordan. Gužva na autocesti je stalna, problem nastaje kada se vozači zaljetaju. Djelatnici savjetuju da bi trebalo pratiti displeje. Puno je luksemburških tablica, više nego prijašnjih godina je i Francuza. U goste nam je došlo i puno Ukrajinaca, no najviše je ipak Poljaka, Hrvata, Slovenaca, Čeha i Slovaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatske autoceste su pokrenule kampanju, te na svakom od odmorišta postavili su panoe na kojima piše kako se mora ponašati u Hrvatskoj. Vozači kada su dužni maknuti vozila s ceste, oni ih ne miču, čekaju policiju koja se potom s njima raspravlja. Vrućine su velike i vozači su uglavnom nervozni. Priljev prometa iz HAC-a očekuju oko 20 sati. Moguće je da premašimo lanjski rekord.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo