Hvar dobija 5 milijuna eura od EU

Otoku Hvaru je na natječaju Europske unije dodijeljeno više od pet milijuna eura za unaprjeđenje gospodarenja energijom, priopćio je ured za informiranje Splitsko-dalmatinske županije u Splitu.

3.12.2009.
14:57
VOYO logo

Tijekom idućih pet godina, kako je objašnjeno, planirano je da se taj novac ulaže u obnovu svih zgrada u županijskom vlasništvu, t.j. zgrada osnovnih i srednjih škola te domova zdravlja, u skladu s najnovim europskim standardima energetske učinkovitosti. Osim toga moći će se prijaviti i objekti privatnih vlasnika, a u sklopu tog projekta, kako se navodi u priopćenju, također će se na Hvaru izgraditi sunčeva elektrana snage jedan megavat te nabaviti pogoni za proizvodnju bioplina od komine, odnosno ostataka od preradbe maslina i grožđa.

Osim razvojnog dijela projekt uključuje i istraživanje razvoja i primjene sustava spremanja viška proizvedene energije - primjerice s pomoću stlačenog zraka ili vodika, navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tih više od pet milijuna eura namijenjenih otoku Hvaru, kako se objašnjava u priopćenju, županija je dobila na natječaju EU-a za programe FP7 (istraživanje i tehnološki razvoj) kao predstavnik Hrvatske s partnerima Austrijom, Švicarskom i Finskom (uz Sloveniju i Litvu kao promatrače).

Na tom je natječaju odobren projekt SOLUTION vrijedan ukupno 21,678.000 eura zemljama partnerima, a od toga je Hvaru namijenjeno više od pet milijuna eura. Najavljeno je kako će se o daljnjoj provedbi tog projekta partneri dogovoriti na sastanku 9. prosinca u Carnieru u Švicarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo