Radišni Zagorci / Hvalevrijedna priča: Oni su pronašli recept da povećaju interes za deficitarna zanimanja - evo kako

U Oroslavju će zanatu učiti 8 stolara, a bilo je godina kada nije bilo ni jednogaviranju učenika za upis deficitarnih zanimanja

22.8.2018.
16:00
VOYO logo

I dok često slušamo vapaje o nedostatku radne snage, praznim učionicama ili gašenju smjerova u strukovnim školama, Zagorci su se hrabro primili u kaštac s problem.

Svi su se udružili u motiviranju učenika za upis deficitarnih zanimanja pa tako županija, lokalne samouprave, ali i obrtnici stipendiraju buduće konobare, vodoinstalatere, zidare i stolare kojih je sve više. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kuhinji Srednje škole Zabok sve je čisto i tiho, no samo još dva tjedna jer tada buku i kreativni nered kreće stvarati budućih 20 kuhara i 17 konobara.

"Mogli bismo kuhara upisati i više, ali nažalost nemamo prostora. Recimo čula sam da je Dubrovnik upisao 7 učenika, konobara, onda je ovo za Zagorje uspjeh", rekla je Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još ima mjesta za samo tri konobara, dok su prošle godine klupe bile poluprazne. Za druga deficitarna zanimanja u cijeloj županiji bilo ih je upisano 80. Ove godine očekuju ih duplo više. Sve zahvaljujući edukacijama u osnovnim školama i stipendiranju.

"Svi oni koji upišu deficitarna zanimanja, jave se nama da dobiju stipendiju, imaju tu stipendiju do kraja školovanja. Studentska stipendija do ove godine je iznosila 600 kuna, učenička 400, međutim ove godine ćemo povećati taj iznos", objasnila je Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladima su u pomoć priskočili i obrtnici. U Oroslavju će zanatu učiti 8 stolara, a bilo je godina kada nije bilo ni jednoga. Tko god od njih praksu odradi u ovoj stolariji u Stubičkim Toplicama, dobiva i od vlasnika 600 kuna stipendije, naknadu za praksu, topli obrok, te još i stipendiju od Općine.

"Svima je manje bitno nego nama, to su valjda shvatili i poduzetnici koji su se angažirali poput nas da moramo sami pokrenut to i u svakom slučaju bez tog nema mladih ljudi u obrtničkim i bilo kojim drugim zanimanjima", kaže Nedjeljko Ćuk, vlasnik Stolarije Ćuk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A nakon završetka škole često ostaju i raditi za početnu plaću od 6 i pol tisuća kuna koja raste svake godine.

"Zanimljivo iskustvo, zanimljivo radno mjesto i odmah nakon srednje škole mogu počet radit, a s gimnazijom se ne može odmah počet radit nego se mora ić na fakultet", rekao je Ante Pešec, CNC operator.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se tako ne čini, tvrde, prostora za napredak ima jer nekada je bilo više učenika. No vrijedi se uhvatiti za svaki pozitivan primjer koji pokazuje da se ipak može kad se hoće.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo