Afera u zdravstvu /

HUP upozorava: 'Ministarstvo zdravstva raspisalo natječaje u vrijednosti 189 milijuna kuna nekoliko sati prije stupanja na snagu novih propisa'

Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Od danas su na snazi novi propisi vezani uz javnu nabavu, a natječaji u vrijednosti 189 milijuna kuna za nabavu lijekova raspisani su koji sat prije istog

1.7.2017.
11:05
Sanjin Strukić/PIXSELL
VOYO logo

Raspisivanje 10 javnih natječaja velike vrijednosti (procijenjena vrijednost nabave je 189 milijuna kuna) za nabavu lijekova na listama HZZO-a koji imaju generičke paralele, od strane Ministarstva zdravstva s najnižom cijenom kao jedinim kriterijem, svega nekoliko sati prije stupanja na snagu novog Zakona o javnoj nabavi utemeljenog na ekonomski najpovoljnijoj ponudi, očito predstavljaju grubu manipulaciju zakonskim normama RH, smatra Hrvatska udruga poslodavaca (HUP).

Danas, 1.7.2017. kreće zakonski obvezna primjena kriterija ENP-a u skladu sa novim Zakonom o javnoj nabavi, objavljenim u siječnju 2017., koji je definirao ekonomski najpovoljniju ponudu kao obvezatni kriterij za odabir ponuda. Važno je uvidjeti kako je od početka godine to bila mogućnost, a stupanjem na snagu novog ZJN-a to postaje obveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Udruge proizvođača lijekova pri HUP-u ističu da su od početka pozdravili uvođenje kriterija ENP-a, obzirom da je dosadašnji sustav generirao jaz između razine kvalitete medicinskih usluga (koju omogućuje razvoj tehnologije, dijagnostičkih i terapijskih postupaka te novih učinkovitijih lijekova) i kvalitete koja se pacijentima može pružiti u situaciji kada se javna nabava u zdravstvu temelji na najnižoj cijeni, što je uzrokovalo nezadovoljstvo pacijenata, medicinskog osoblja ali i dodatne troškove za zdravstveni sustav.

"Iz perspektive zdravstvenog sektora odnosno javne nabave lijekova posebno je važno što se cijena ne smije koristiti kao kriterij za odabir ponude, obzirom da novi Zakon propisuje da ako je cijena određene robe ili naknada za određene usluge propisana zakonom ili drugim propisom, javni naručitelj ne smije u postupcima javne nabave koristiti cijenu kao kriterij - lijekovi na listama HZZO-a imaju propisane cijene.
Negativne posljedice neodgovarajuće javne nabave dovode do odustajanja proizvođača od proizvoda uključenih u javnu nabavu, a time do nedostatka lijekova na tržištu, dizanja cijena, neadekvatnog liječenja i interventnog uvoza, no isto tako i do smanjivanja proizvodnje, investicija i broja radnih mjesta", izjava je HUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HUP-UPL intenzivno posljednjih mjeseci upozorava predstavnike Vlade na intenciju zdravstvenih institucije da se izuzmu od propisa i pokušaju zaobići novi Zakon o javnoj nabavi. Istodobno smo pozivali dionike sustava da u što skorijem roku oforme radne skupine (koje uključuju sve dionike u sustavu) kako bi se što prije proces prilagodio novim pravilima postavljenim zakonom o javnoj nabavi. Nažalost, danas smo svjedoci, kako usprkos upozorenjima upravo predstavnici državnih institucija, objavom javnih natječaja svega nekoliko sati prije stupanja na snagu novog Zakona, izbjegavaju postupanje u skladu s propisima RH", stoji u izjavi Hrvatske udruge poslodavaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo