HTV HDZ-u: / Nećemo objaviti vaše reagiranje

Vodstvo HTV-a, odnosno Informativnog programa odbilo je objaviti HDZ-ovo zgražanje nad sinoćnjim izvještajem iz Sabora objavljenom u Dnevniku.

20.5.2010.
14:30
VOYO logo

"Aktualno prijepodne, inače zanimljivo zbog tradicionalnih napada oporbe na Vladu, danas je bilo posebno uzbudljivo", kazao je u srijedu oko 19.30 sati urednik HTV-ovog Dnevnika Đurica Drobac najavljujući tandem saborskih izvjestiteljki Ankice Posavljak i Tatjane Munižabe, ni ne sluteći da će onime što slijedi uvrijediti vladajuću partiju.

arti-201005200028006Podsjetimo, HDZ je reagirao na sinoćnji Dnevnik osudom tvrdeći da su s aktualnog sata u Saboru "prenesena isključivo pitanja zastupnika SDP-a, a pri čemu je bilo manipuliranja jer umjesto pitanja zastupnika u izvještaju sa zasjedanja mogli su se čuti uglavnom njihovi komentari, a ne i odgovori članova Vlade RH." Reagiranje su zasad prenijeli svi mediji osim HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ankica Posavljak je, naime, izvijestila da su SDP-ovci zazivali pad Vlade, kako zbog Kosoričinog potpisa na odluci Vlade o privatizaciji šibenskog TLM-a, tako i zbog Milinovićevog ukidanja rodilišta i fijaska Zakona o umjetnoj oplodnji, teške gospodarske situacije. Ali, i napomenula je kako su vladajući SDP-u uzvraćali spominjanjem njihovih grijeha, ponajprije korupcijske afere Daimler, što je također emitirano.

Štoviše, u prilogu su emitirane upadice i izlaganja Krunoslava Markovinovića, Darka Milinovića, Stjepana Milinkovića, Luke Bebića, Branka Bačića, dok je Jadranka Kosor zborila čak četiri puta!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikome ne odričemo pravo na reagiranje, pa čak ni HDZ-u

Međutim, v.d. šefa Informativnog programa Renato Kunić i njegov kolegij, koji su vijećali zaslužuje li ovakva vrsta reakcije objavu, ali i je li u prilogu postojao balans i je li vjerodostojno prenesena rasprava, odlučili ne objavljivati reakciju u večerašnjem dnevniku.

"Informativni program HTV-a i Ravnateljstvo HRT-a upoznati su s dopisom koji je sinoć uputila glasnogovornica HDZ-a, ali ne vide razloga za bilo kakve postupke vezano uz sadržaj dopisa, pa dakle niti objavu sadržaja u Dnevniku HTV-a, jer smatramo da nije riječ o formi službenog demantija", priopćio je glasnogovornik HRT-a Danko Družijanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, Družijanić nam je u razgovoru naglasio kako "HRT nikome ne odriče pravo na reagiranje, pa ni vladajućoj stranci" te napomenuo da zasad nije bilo drugih zahtjeva HDZ-a osim traženja objave reakcije.

Napomenimo da oni koji su imali prilike pratiti aktualni sat, ne samo ovaj, nego i neke druge, mogli su primijetiti kako to izgleda kada zastupnici vladajuće stranke postavljaju pitanja Vladi. Obično se radi o navođenju na odgovor "hvalite me usta moja", što nije najatraktivnija forma za televizijski prilog koji sam po sebi mora biti dinamičan kako bi se u nekoliko minuta "zgusnuli" sati rasprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje pisani prosvjed Hrvatske demokratske zajednice zbog načina izvještavanja novinarke Hrvatske televizije s jučerašnje sjednice Hrvatskog sabora, stoji u današnjem priopćenju koje potpisuje predsjednik HND-a Zdenko Duka.

"Radi se o klasičnom grubom političkom pritisku kojim vladajuća stranka želi utjecati na izvještavanje javne televizije. To nije prosvjed nekog tamo običnog građanina, nego ljutito obraćanje najjače političke stranke koja ima realnu glasačku moć ustrojiti HTV da bude sluškinja njene politike. Kako HDZ shvaća funkcioniranje medija i njihovu ulogu u javnom životu, društvu i politici govori to što svoj prosvjed upućuju i na ruke v. d. ravnatelja HRT-a Josipa Popovca koji prema demokratskim standardima i standardima novinarske profesije nije taj koji bi smio uređivati program HTV-a, nego bi trebao obavljati samo ravnateljske poslove. Vladajuća stranka politički pritišće HTV u situaciji dok on proživljava najozbiljniju krizu kojoj je i te kako pridonio i HDZ tako što je blokirao izbor 11. člana Programskog vijeća. U svjetlu ovog HDZ-ovog prosvjeda to je još jasnija vrlo slabo prikrivena namjera vladajućih da pripremom novog Zakona o HRT-u osiguraju da glavnog ravnatelja HRT-a - preko Nadzornog odbora - zapravo bira saborska većina", navodi Duka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo