'HTIO JE DA SE ZNA': / Neuropsihijatar otkrio što je nagnalo mladog Danijela Bezuka da ispaljuje rafale po Markovu trgu

Image
Foto: Screenshot Facebook

Neuropsihijatar Ivan Urlić smatra da je Bezuk mladić koji je živio u svom svijetu i koji je svoj pohod namjerno tako isplanirao,

13.10.2020.
11:06
Screenshot Facebook
VOYO logo

Danijel Bezuk bio je 22-godišnji građevinski radnik iz okolice Kutine, koji je javnosti, ali i policiji postao poznat u ponedjeljak ujutro kada je umjesto na posao, otišao na Trg svetog Marka u Zagrebu te ondje ispalio nekoliko rafala iz kalašnjikova, pritom ranivši jednog policajca. Kasnije je na obližnjem Jabukovcu sebi presudio hicem iz pištolja.

"Činjenica da je izabrao baš Vladu i najpoznatiji trg i zgradu koju svaki dan vidimo na televiziji govori o nečem bizarnom, htio je da se zna. Zato je i suicid napravio nasred ulice. Sve je napravio na najupadljiviji način", smatra neuropsihijatar Ivan Urlić koji je govorio za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠTO JE NAPADAČ S MARKOVOG TRGA OBJAVLJIVAO NA SVOM FEJSU? /

'Da sam barem jedan od njih, da skidam Srbe'... pisao i o 'nepravdi u Haagu'

Image
ŠTO JE NAPADAČ S MARKOVOG TRGA OBJAVLJIVAO NA SVOM FEJSU? /

'Da sam barem jedan od njih, da skidam Srbe'... pisao i o 'nepravdi u Haagu'

Dobar i pristojan, a volio je oružje

Između napada i samoubojstva na Facebooku je ostavio poruku: "Dosta je bilo prevara i bezobzirnog gaženja ljudskih vrijednosti bez odgovornosti." Iako mlad, objavljivao je brojne poruke mržnje, a iz fotografija i videa vidljivo je da je volio oružje. Susjedi, prijatelji i dio rodbine tvrdi kako se radilo o dobrom, pristojnom i marljivom mladiću.

Urlić kaže kako je Bezuk "svugdje sam, svugdje se slika sam, slika se s odijelima s puškom" te kako je moguće da je to osoba "koja je živjela svoj život koji se na van nije mogao vidjeti ni percipirati kao čudan".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veličanje nasilnika i ubojica

No još su strašnije poruke podrške na društvenim mrežama u kojima se veliča njegov čin. "Naravno da to na nijedan način ne može biti ni normalno ni opravdano, pogotovo govoreći na onaj tip komentara kao tip heroizacije, kao svojevrsnog glasa borbe protiv ugnjetavanja baš na tragu njegove zadnje izjave prije nego je počinio samoubojstvo. Ovakvih pojava bi moglo biti više. Oni su simptomatični i mogu nam pokazati kakvi su trendovi na djelu", poručio je Hajrudin Hromadžić s Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A trendovi su takvi da ovo nije prvi put da društvo daje podršku nasilnicima. Slična je situacija bila i s trostrukim splitskim ubojicom, Filipom Zavadlavom. Policija je u Bezukovoj kući otkrila arsenal oružja, a stručnjaci upozoravaju kako je od toga gora samo podrška koju takvi ljudi dobivaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo