KAKO JE JEDAN BIVŠI HDZ-OVAC USOSIO DRUGOG / Šegota je 'pao' i zbog bivšeg stranačkog kolege: Ovo su detalji te operacije

Image
Foto: Goran Kovacic, Goran Stanzl/PIXSELL

Tvrtka Hrvoja Burića nije uspjela naplatiti dug tvrtke Nenada Bukovca s kojim je poslovao Patrik Šegota, pa ga je prijavila

15.7.2021.
15:43
Goran Kovacic, Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Još je jedan riječki političar, osim Patrika Šegote, povezan s događajima vezanim uz zagrebačku koruptivnu hobotnicu. Kako doznaje Novi list, u vezi slučaja tvrtke pokojnog poduzetnika Nenada Bukovca, spominje se faktoring tvrtka Ad astra konzalting. Intrigantno je da ona pripada bivšem HDZ-ovcu Hrvoju Buriću, koji je široj javnosti poznat po dvama porazima protiv Vojka Obersnela na lokalnim izborima.

Image
TKO JE PALI BANDIĆEV MILJENIK /

Diplomirao s četrdeset, volio HDZ, muljao s kućicama, ali sačuvan na super plaći. Bio je dio 'izvršnog ešalona'...

Image
TKO JE PALI BANDIĆEV MILJENIK /

Diplomirao s četrdeset, volio HDZ, muljao s kućicama, ali sačuvan na super plaći. Bio je dio 'izvršnog ešalona'...

Ad astra konzalting je trebala naplatiti nekoliko milijuna kuna duga koji se spominju u poslovnim knjigama Prigorac-gradnje, pokojnog poduzetnika Bukovca. Upravo je Burić, doznaje se, nadležnim institucijama prijavio Prigorac-gradnju i to je vjerojatno jedna od karika raskrinkavanja ovog slučaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dug za nenaručene radove

Nakon što je Šegota smijenjen u Gradskim grobljima nakon afere s dodjelom kućica za prodaju cvijeća tvrtkama iza kojih je stajao pokojni Bukovec, isti je poduzetnik poslao novom direktoru Gradskih groblja Roku Gruji i upravi Holdinga račune za izvedene radove na tri groblja. Ukupna vrijednost tih radova iznosila je 3.944.195 kuna, od čega je naplaćeno 2.883.262 kuna, prema navodima USKOK-a. No, postoji problem. Za te radove ne postoji narudžbenica, zbog čega ih Holding nije platio. Umjesto toga su, uz pomoć vještaka, utvrdili da su i prethodni radovi bili prenapuhani.

Bukovec je tražio više od tri milijuna kuna, a kako mu ih nitko nije htio platiti, počeo je prodavati dugove kako bi spasio tvrtku. Svoja potraživanja je prodao i faktoring tvrtki iz Rijeke, koja je utvrdila da se dug ne može naplatiti, jer radovi nisu ni izvedeni. To je bila Burićeva Ad astra konzalting. Prigorac-građenje je potom zatražilo restrukturiranje i predstečajnu nagodbu, a iz sudskih spisa od 31. ožujka ove godine, vidljivo je da je najveća dugovanja imalo prema Ad astri konzalting i to čak 6,5 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da su ukupni dugovi Prigorac-građenja bili oko 7,7 milijuna kuna, jasno je da je Burićeva firma bila ključ opstanka Bukovčeve. Najveći vjerovnici su, pak, druga Bukovčeva tvrtka Granex, koja se spominje u "dilu" s kućicama te tvrtka Notitia, kojoj je vlasnica Šegotina sestra Tamara.

Utjerivanje duga u Gradskoj upravi

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u pauzi sjednice Gradske skupštine novinarima je izjavio da je preminuli poduzetnik Bukovec dvaput iznenadno i nenajavljeno upao u ured njegova zamjenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila je situacija kad je pokušao doći do naplate potraživanja od Gradskih groblja, međutim nisu postojali nikakvi dokumentima prema kojima bi se to naplatilo. Banuo je u ured zamjenika Korlaeta i izložio svoj slučaj. Međutim, kad se konzultiralo, utvrđeno je da nema papirologije po kojoj bi se naplatio. On ga je uputio dalje u službe, na gradska poduzeća. Nije me iznenadilo sve što se kasnije dogodilo s USKOK-om", rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo