SVE VEĆI PROBLEM / Hrvatskom zavladala nestašica krvi: Alarmantno je u tri županije, odgađaju se i operacije

Image
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

U Hrvatskoj postoji desetljećima ustaljena praksa dobrovoljnog davalaštva, krv se ne uvozi, jer i dalje se uspješno održava samodostatnost, nego se prikuplja kroz organiziranu mrežu poglavito Hrvatskog Crvenog križa i transfuzija na određenom području, a svake se godine prikupi oko 200 tisuća doza krvi

26.6.2023.
9:46
Slaven Branislav Babic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska se suočava sa sve manjim količinama darovane krvi, a u tri županije - Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj i Istarskoj, u kojima se broj ljudi višestruko poveća tijekom sezone - prikupljenih doza manje je za oko 15 posto od potrebnog, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Zbog nedostatka krvi nerijetko se moraju odgoditi nehitne operacije, navodi dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na nedavnom sastanku, na kojem su bili predstavnici Crvenog križa, HZZO-a i KBC-a Rijeka, tražili su se novi modeli kojima bi se povećao broj darivatelja te je dogovoreno da se krene s otvaranjem još jednog transfuzijskog punkta, i to u Istri.

Sve češći odlazak mladih iz Hrvatske zadnjih godina, starenje stanovništva, a na kraju i pandemija korone poremetili su puno toga pa i darivanje krvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
AKCIJE HCK-A /

Svjetski je dan darivatelja krvi: Prošle godine u Hrvatskoj prikupljeno više od 150.000 doza

Image
AKCIJE HCK-A /

Svjetski je dan darivatelja krvi: Prošle godine u Hrvatskoj prikupljeno više od 150.000 doza

Ukupno tijekom godine uspijeva se prikupiti dovoljno doza da se pomogne onima kojima taj dragocjeni organ spašava život, ali pokazalo se da je u nekim županijama to sve veći problem.

U Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji već nekoliko godina nedostaje oko četiri tisuće doza godišnje, ili oko 15 posto, od planiranih više od 26.000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da u Hrvatskoj postoji desetljećima ustaljena praksa dobrovoljnog davalaštva, krv se ne uvozi, jer i dalje se uspješno održava samodostatnost, nego se prikuplja kroz organiziranu mrežu poglavito Hrvatskog Crvenog križa i transfuzija na određenom području, a svake se godine prikupi oko 200 tisuća doza krvi, piše novinarka Jutarnjeg lista Goranka Jureško.

POGLEDAJTE VIDEO: 'Neki daruju krv već 24 godine, neki su se na to odlučili prvi put. Svjetski je dan darivatelja krvi, premali je odaziv mladih'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo