HRVATSKI ZNANSTVENIK OTKRIO UBOJICU INDIJSKOG SOJA? / Zajedno s kolegama izolirao je antitijelo koje reagira na zabrinjavajuću delta varijantu

Image
Foto: screenshot

U ispitivanju unutar laboratorija u Helmholtz centru za infektivna istraživanja, dokazano je kako 30 antitijela efikasno blokira zarazu stanica koronavirusom SARS-CoV-2 izoliranim od oboljelih

12.7.2021.
21:17
screenshot
VOYO logo

Rekombinantno humano antitijelo protiv COR-101 protiv novih varijanti koronavirusa SARS-CoV-2, konkretno Delta varijante, razvili su Tehničko sveučilište u Braunschweigu, biotehnološka kompanija Yumab te Helmholtz centar za infektivna istraživanja gdje je jedan od zaslužnih znanstvenika na tom radu i naš prof. dr. sc. Luka Čičin-Šain. On je od 1. srpnja voditelj odjeljenja za virusnu imunologiju u Helmholtz centru za infektivna istraživanja, piše Večernji list.

Novo antitijelo je u fazi kliničkog istraživanja tijekom kojeg se provjerava učinkovitost na srednje teškim i teškim oblicima Covida-9.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SADA HARA DELTA, ŠTO SE TO DOGAĐA? /

Jasno je u čemu je problem: 'To je ono što virus voli, onda mogu nastati drugi sojevi. Tako se on takoreći trenira'

Image
SADA HARA DELTA, ŠTO SE TO DOGAĐA? /

Jasno je u čemu je problem: 'To je ono što virus voli, onda mogu nastati drugi sojevi. Tako se on takoreći trenira'

Antitijelo COR-101 ima najbolju neutralizacijsku aktivnost

U prvom koraku genetska indormacija imunih stanica koje stvaraju antitijela na SARS-CoV-2 izolirana je iz krvnih uzoraka oboljelih od Covida-19. Ti su geni korišteni za stvaranje velike baze prikaza proteina na česticama bakteriofaga. Tim je postupkom prepoznato gotovo 200 jedinstvenih ljudskih antitijela koja se vežu za domenu vezivanja receptora proteina šiljastog nastavka koronavirusa SARS-CoV-2.

U ispitivanju unutar laboratorija u Helmholtz centru za infektivna istraživanja, dokazano je kako 30 tih antitijela efikasno blokira zarazu stanica koronavirusom SARS-CoV-2 izoliranim od oboljelih. Antitijelo COR-101 pokazalo je najbolju neutralizacijsku aktivnost. Efikasnost antitijela potvrđena je na transgeničnim miševima koji mogu izraziti humani ACE2 receptor te na sirijskim hrčcima, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Titar virusa duboko u plućima efikasno smanjen

Titar virusa duboko u plućima efikasno je smanjen ili u cijelosti eliminiran. Utvrđena je atomska struktura ovog antitijela u kombinaciji s domenom za vezivanje receptora te je prikazano kako ovo antitijelo izravno i široko blokira interakciju domene vezivanja receptora virusa s ljudskim ACE2 receptorom. Znakovito, COR-101 veže se i inhibira proteine šiljastog nastavka nadirućih varijanti novog koronavirusa SARS-CoV-2 uključujući i indijske sojeve B.1.617.1. i 3.

Novi podaci dobiveni nakon publikacije rada ukazuju na to da je čak i posljednja varijanta zabrinutosti po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, B.1.617.2 odnosno Delta uspješno blokirana. U suprotnosti s antitijelima koja su dobila hitno odobrenje od EZ te se koriste u liječenju nehospitaliziranih pacijenata s blagim simptomima, antitijelo COR-101 stvoreno je za liječenje pacijenata oboljelih od COVIDa-19 sa srednje teškim i teškim simptomima koji su hospitalizirani i trebaju hitnu medicinsku njegu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vrlo efikasno prepoznaje protein šiljka Delta varijante'

"U velikom screeningu protutijela moj suradnik Ulfert Rand je identificirao nekolicinu koja djeluje protiv virusa čak i pri niskim dozama, ispod jednog mikrograma po mililitru. Zbog niske toksičnosti u životinjama, jedno je odabrano za daljnji razvoj. To protutijelo su moji studenti testirali u nekoliko neovisnih pokusa na miševima i utvrdili dozu koja štiti miševe od Covid-19 infekcije i bolesti. S time smo otvorili put kliničkim testiranjima koja se trenutno vrše na dobrovoljcima. Imali smo u našem radu i veliku sreću: brojna testiranja smo započeli još prošle godine, i stoga smo koristili virusne izolate iz 2020, ali su se u međuvremenu pojavile nove dominantne varijante koje su mutirale područja koja protutijela prepoznaju na proteinu šiljka. Na naše iznenađenje i sreću, naše protutijelo i dalje prepoznaje vrlo efikasno protein šiljka Delta varijante. Hoće li djelovati i protiv virusa u predkliničkim i kliničkim uvjetima je posao koji je još pred nama", kazao je prof. dr. sc. Luka Čičin-Šain za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo