Hrvatski vojnici po kondiciji ispod prosjeka

Opće kondicijsko stanje pripadnika Oružanih snaga je ispod prosjeka, no usprkos tome oni mogu izvršavati svoje zadatke. U usporedbi s američkim vojnicima nešto su deblji, ali i nešto viši.

15.4.2010.
12:31
VOYO logo

Podaci su to dobiveni nakon završetka prve faze dvogodišnjeg projekta Istraživanja ljudskih resursa i potencijala pripadnika Oružanih snaga.

U sklopu toga Institut za razvoj obrambenih sustava i Kineziološki fakultet iz Zagreba prvi su put u povijesti Hrvatske vojske napravili istraživanje morfoloških i antropometrijskih karakteristika hrvatskih vojnika te njihove kondicijske pripremljenosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema provedenom antropologijskim mjerenjima prosječni Hrvatski vojnik je visok 179, 86 cm i težak 83,51 kilogram.

Prema riječima brigadira Daria Matike, ravnatelja IROS-a, koji je u istraživanju sudjelovao, riječ je o rezultatima koji su za najširu vojsku ispod prosjeka. No kada su u pitanju pripadnici Bojne za specijalna djelovanja rezultati daleko odskaču iznad svih. Prosječna ocjena kondicijske pripremljenosti je između 2,6 i 3, a želja je da ta ocjena iznosi od 3 do 3,5. Na individualnoj razini ocjena pripremljenosti vojnika je između 3,7 i 4, a trebala bi biti između 4,3 i 4,8, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istraživanju u kojem je sudjelovalo 579 vojnika, najniži vojnici nalaze se u pješaštvu, dok su najviši u Ratnoj mornarici. Najveću količinu potkožnog masnog tkiva i istovremeno najveću masu tijela imaju pripadnici oklopništva. Bojna za specijalna djelovanja može se podičiti najboljim rezultatima. Imaju najmanje potkožnog masnog tkiva i znatno veću mišićnu masu.

Ukoliko se usporedi stanje hrvatskih vojnika s američkim standardima, kao najveći problem profesionalca u Hrvatskoj može se navesti nešto manja snaga ruku i gornjeg dijela tijela, dok im je snaga trupa izrazito jaka u čemu u potpunosti zadovoljavaju američke standarde. U usporedbi s američkim vojnicima hrvatski imaju znatno manju eksplozivnost, piše Jutarnji. U odnosu na američke, finske, britanske i norveške, hrvatski vojnici su malo deblji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo