PREUSTROJ / Hrvatski studiji trebali bi postati Sveučilišni odjel: na Studijima održana izvanredna sjednica Znanstveno-nastavnog vijeća

Image

Na sjednici je izglasan prijedloga Odbora za provedbu postupka rješavanja pravnog statusa Hrvatskih studija

10.1.2017.
19:40
VOYO logo

Na Hrvatskim studijima danas je održana izvanredna sjednica Znanstveno-nastavnog vijeća (ZNV) zbog prijedloga Odbora za provedbu postupka rješavanja pravnog statusa, znanstveno-nastavnog profila i ustroja Hrvatskih studija o pretvaranju HS-a u Sveučilišni odjel.

Na sjednici su, osim zaposlenika HS-a i Filozofskog fakulteta Družbe Isusove (FFDI), bili i rektor Damir Boras te prorektori Ante Čović i Mislav Ježić. Na sjednici se glasalo  za ili protiv prijedloga pretvaranja Hrvatskih studija u Sveučilišni odjel, odnosno predavanje ovlasti Sveučilištu u Zagrebu da ono preko Senata odlučuje o sudbini HS-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog je izglasan i to s 18 glasova za, 8 glasova protiv i 9 suzdržanih. Prema objavi inicijative Studenti govore, čak trećina članova ZNV-a nije se pojavila na sjednici, no broj prisutnih bio je dovoljan da se osigura kvorum.

Od 18 glasova, njih 6 uz jednog studnetskog predstavnika je bilo s FFDI-ja koji više nema veze s HS-om od 12. mjeseca 2015. godine kada je FFDI dobio status fakulteta.  Uprava HS-a, voditelj i povjerenici, ukupno su dali šest glasova za, tri glasa studentskih predstavnika i još dva glasa ostalih zaposlenika i profesora. Ovaj ishod je u kontradikciji s prijašnjim odlukama i očitovanjima ZNV-a po pitanju pravnog statusa Studija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako piše H-alter, članovi ZNV-a su na sjednici 22. ožujka 2016. "uz 40 glasova za i 1 glas suzdržan prihvatili promjenu pravnog statusa u smjeru 'fakulteta'". Nesrazmjer između glasova onda i sada prilično je velik te uistinu nije jasno kako je došlo do tako drastične promjene mišljenja.

Dva člana Odbora za rješavanje pravnog statusa, prof. Danijel Labaš i prof. Josip Talanga na današnjoj su sjednici dali podršku ustroju HS-a kao Sveučilišnog odjela što je zateklo studente zbog ranijih stavova koje su javno iskazali spomenuti profesori, a koji se kose s onim što su svojim glasom podržali. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncem studenog na e-mail adresu inicijative Studenti govore došla je poruka sa službenog maila prof. Talange u čijem su se potpisu nalizili i prof. Labaš i prof. 

Talanga, a u sadržaju su istaknuli kako, kao članovi Odbora, prihvaćaju "(1) samo onaj prijedlog Odbora koji osigurava cjelinu HS-a, i (2) samo onaj prijedlog koji predlaže pravni status HS-a kao fakulteta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ishod sastanka je jako loš za sve studente Hrvatskih studija. Nije mi jasno kako je moguće da se Hrvatskim studijima upravlja izvana, umjesto da se time bavi Znanstveno-nastavno vijeće i to bez članova s FFDI-a. Sljedeći korak ne bi smio biti promatranje sa strane, već moramo aktivno sudjelovati i pokazati da studenti imaju pravo glasa", rekao je za H-alter jedan od članova studentske inicijative.

Iako je još 8. prosinca 2015. Senat donio odluku o uključenju FFDI-a u sastav SuZg, taj se fakultet još de facto nije odvojio od Hrvatskih studija, što omogućava njihovim članovima da sjede u ZNV-u i donose odluke, što je razlog zašto su svi njihovi članovi danas i odlučivali o sudbini HS-a i to podržavajući prijedlog da se sve prepusti Sveučilištu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo