Kompenzacijske mjere / Hrvatski policajci će sudjelovati na kontrolnim punktovima u Sloveniji: 'Proširit ćemo već postojeću suradnju'

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Slovenija je u srijedu uvela kontrolne policijske punktove uz granicu s Hrvatskom zbog pojačanih ilegalnih ulazaka migranata, a Božinović kaže da se radi o praksi koju provodi i hrvatska policija te kako je riječ o kompenzacijskim mjerama koje se provode od ulaska u šengenski prostor

28.9.2023.
17:00
Marko Mrkonjic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska i Slovenija proširit će postojeću suradnju u naporima na smanjenju ilegalnih ulazaka migranata i hrvatski policajci će zajedno sa slovenskim sudjelovati u zajedničkim ophodnjama u provedbi kompenzacijskih mjera, izjavio je u četvrtak ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Proširit ćemo već postojeću suradnju sa Slovenijom, ove smo godine imali oko 450 zajedničkih ophodnji, a sada smo se dogovorili da će kroz provedbu kompenzacijskih mjera i hrvatski policajci biti na kontrolnim punktovima”, izjavio je Božinović koji u Bruxellesu na rubu sastanka ministara unutarnjih poslova EU-a razgovora sa slovenskim kolegom Boštjanom Poklukarom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija je u srijedu uvela kontrolne policijske punktove uz granicu s Hrvatskom zbog pojačanih ilegalnih ulazaka migranata, a Božinović kaže da je to neopravdano doživjelo veliki odjek u javnosti iako se radi o praksi, koju provodi i hrvatska policija i riječ je o kompenzacijskim mjerama koje se provode od ulaska u šengenski prostor.

Image
IZJAVA NAKON VLADE /

Božinović o incidentu u pograničnom području: 'Primjećujemo nervozu među migrantima u BiH kraj granice'

Image
IZJAVA NAKON VLADE /

Božinović o incidentu u pograničnom području: 'Primjećujemo nervozu među migrantima u BiH kraj granice'

“Na tim famoznim punktovima bit će i hrvatski policajci jer mi vodimo zajedničku akciju i nema nikakve potrebe od toga stvarati nešto što nije”, rekao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kad smo ulazili u Schengen govorili smo da ćemo preraspodijeliti jedan dio graničnih policajaca na kompenzacijske mjere koje zamjenjuju granične kontrole”, kaže Božinović.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova ističe da ilegalnim migracijama u velikoj mjeri upravljaju skupine organiziranog kriminala, da po riječima zapovjednika policije u Unsko-sanskom kantonu u BiH tamo operiraju afganistanske i pakistanske bande i da su neki pripadnici tih skupina nedavno uhićeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Europska unija ne može dopustiti da joj krijumčari odlučuju tko će ulaziti na njezin teritorij. Poznato je da taj biznis donosi velike novce i možda je jedna od najprofitabilnijih kriminalnih aktivnosti, čak i profitabilnija od trgovine narkoticima”, rekao je Božinović.

Božinović isključuje mogućnost da europska agencija za granice Frontex dođe na hrvatsku stranu granice jer je hrvatska policija “apsolutno dostatna” za tu ulogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Hrvatska očekuje da će se smanjiti pritisak na njezine granice kada Bosna i Hercegovina potpiše statusni sporazum s Frontexom, što će omogućiti raspoređivanja europskih graničara na bosansko-hercegovačkoj strani.

Ministri unutarnjih poslova država članica EU-a trebali bi u četvrtak izglasati zadnji element iz zakonodavnog paketa o migracijama i azilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministri će pokušati izglasati zajedničko stajalište o prijedlogu uredbe o upravljanju kriznim situacijama na vanjskim granicama. Na temelju zajedničkog stajalište, rotirajuće predsjedništvo moglo bi otpočeti pregovore s pregovaračima Europskog parlamenta o konačnom tekstu zakona. Ta uredba je posljednji element iz zakonodavnog paketa nazvanog Novi pakt o migracijama i azilu, koji ukupno sadrži 10 uredbi.

Božinović je izrazio optimizam da će se cijeli paket usvojiti do kraja mandata sadašnje Komisije i Parlamenta jer je u interesu svih da se osigura kontrolirani ulazak migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To je važan korak u stvaranju uvjeta za kontrolirani ulazak migranata, ali nije kraj cijele ove priče oko ilegalnih migracija. Njih će biti sve dok Europa bude daleko bolje mjesto za život nego krajevi i kontinenti iz kojih imigranti dolaze”, kaže Božinović.

Dodaje da dogovor nije lako postići zbog različitih interesa i različitog položaja država članica, jer nije isto biti na vanjskim granicama ili duboko unutar teritorija EU-a. Osim toga, zemlje prvog ulaska nisu krajnje odredište tih ljudi koji u EU-u traže bolji život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: RTL Danas na granici sa Slovenijom: Migranti dolaze kopnom, ali i plivaju rijekama, svugdje helikopteri i policijska konjica

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo