'Hrvatski način rješavanja sukoba vrijedi oponašati'

25.8.2010.
23:46
VOYO logo

Kosor je izvijestila Westerwellea o trenutačnoj situaciji, odnosno činjenici da je Hrvatska otvorila sva poglavlja i zatvorila većinu njih.

arti-201006250190006"Također sam ga izvijestila o tome da uspješno ispunjavamo mjerila i izrazila nadu da ćemo pregovore u tehničkom smislu zaključiti krajem ove ili početkom iduće godine te u vrijeme mađarskog predsjedanja Europskom unijom potpisati Pristupni ugovor", rekla je Kosor tijekom zajedničke izjave za novinare nakon razgovora s njemačkim gostom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor je Westerwelleu potvrdila da će Hrvatska i kad uđe u članstvo EU podupirati susjede iz jugoistočne Europe na njihovom europskom putu, "vodeći računa o reformama koje se moraju provesti".

Hrvatska premijerka napomenula je kako se razgovaralo i o gospodarskoj suradnji i rezultatima njemačko-hrvatskog gospodarskog foruma koji je nedavno održan u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka je, podsjetila je Kosor, treći strani ulagač u Hrvatsku, a od 1993. do 2010. ukupan iznos ulaganja bio je gotovo tri milijarde eura.

Kosor poslala pozdrave Angeli Merkel

Predsjednica Vlade rekla je da su Nijemci po broju posjeta i prošle godine bili među vodećim inozemnim turistima u Hrvatskoj i izrazila želju da se njihov broj još poveća, osobito stoga što je njemačko gospodarstvo ušlo u fazu naglog rasta, na čemu je čestitala Westerwelleu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačkog vicekancelara hrvatska je premijerka zamolila da prenese pozdrave kancelarki Angeli Merkel i još jednom zahvalila na potpori koju je Njemačka Hrvatskoj pružila od osamostaljenja do danas.

Njemački vicekancelar Guido Westerwelle rekao je da samo ozračje u kojemu su protekli razgovori pokazuje da su se sastali predstavnici dviju vlada "čiji su odnosi, ne samo politički nego i ljudski, vrlo topli".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Westerwelle je potvrdio da je s hrvatskom premijerkom razgovarao o jačanju gospodarskih odnosa dviju zemalja, izrazivši zadovoljstvo činjenicom da je njemačko gospodarstvo ušlo u snažnu fazu obnove i napomenuvši kako će od toga koristi imati i trgovinski partneri Savezne Republike Njemačke.

'Uspostava transparentnosti je u interesu Hrvatske'

Ulaganje velikih njemačkih tvrtki u Hrvatsku, po Westerwelleovim riječima, pokazuju da njemačko gospodarstvo s pravom ima puno povjerenje u hrvatsku državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201007090738006 "Zato je uspostava transparentnosti u poslovanju, pravne države i instrumenata sigurnosti u interesu Hrvatske kao buduće članice Europske unije, njezinog gospodarstva, ali i svih onih koji žele ulagati u nju. Pošteno tržišno natjecanje i pouzdana pravna država dva su stupa na kojima počiva jedna država", rekao je Westerwelle.

Njemački vicekancelar čestitao je Hrvatskoj na svemu što je postigla na putu u punopravno članstvo Europske unije. Još treba odraditi posljednja poglavlja, rekao je Westerwelle, ali izrazio sigurnost da će Hrvatska u tome uspjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Temeljitost je važnija od nekakve brzine, a siguran sam da ćemo uskoro moći pozdraviti Hrvatsku kao članicu EU", rekao je njemački vicekancelar.

Glede perspektiva drugih zemalja regije, Guido Westerwelle istaknuo je "hrvatski način" rješavanja sukoba koji je "vrijedan oponašanja". Pojasnio je kako govori o sporazumu između Slovenije i Hrvatske kojim je riješen granični spor između dviju zemalja i koji je njemačka vlada pozdravila, jer je suradnja, a ne konfrontacija, model po kojem funkcionira Europska unija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201007270738006 arti-201008250547006 arti-201006250190006 arti-201007090738006

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo