346 kuna po danu /

Hrvatski građani lani na putovanja potrošili 9,3 milijarde kuna: veći dio građana ne putuje

Image
Foto: IC/PIXSELL

​Stanovnici Hrvatske na više od 4,5 milijuna putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu lani su ostvarili ukupno 27 milijuna noćenja i potrošili 9,3 milijarde kuna

13.7.2017.
8:51
IC/PIXSELL
VOYO logo

Od ukupne potrošnje 6,5 milijardi kuna otpada na privatna, 2,8 milijardi kuna na poslovna putovanja, pokazuje analiza Državnog zavoda za statistiku (DZS), donosi N1.

S obzirom na promjenu metodologije, podaci nisu usporedivi s onima iz prethodnih godina. Analiza se temelji na rezultatima ispitivanja 22 tisuće osoba u dobi od 15 godina i više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupan broj putovanja hrvatskihgrađana lani je iznosio 4,5 milijuna. Pri čemu je u prosjeku ostvareno šest noćenja, što pokazuje da građani prosječno po putovanju troše oko 2.000 kuna odnosno dnevno oko 346 kuna. Ukupna potrošnja na svim lanjsim putovanjima, dakle, iznosi 9,3 milijarde kuna.

Privatnih višednevnih putovanja bilo je 3,8 milijuna, a ostvarilo ih je 1,6 milijuna stanovnika Hrvatske, koji su barem jednom išli na takvo putovanje, što je 44 posto stanovnika u dobi od 15 i više godina. Najviše su putovanja - 2,5 milijuna ostvarili po Hrvatskoj, a u inozemstvu najviše u BiH, Italiji, Njemačkoj, Austriji i Sloveniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina stanovnika u dobi od 15 i više godina, 56 posto ili oko dva milijuna, lani po analizi DZS-a nije višednevno putovala. Većina njih ili 62 posto to je objasnila nedostatkom novca, a manji dio zdravstvenim problemima i nedostatkom slobodnog vremena zbog obiteljskih obveza, doni Hina, a prenosi N1.

Na ukupno 784 tisuće poslovnih višednevnih putovanja prošle je godine bilo 318 tisuća stanovnika, a ukupno su potrošili 2,8 milijardi kuna. Kako je veći dio tih poslovnih putovanja ostvaren u inozemstvu, tamo je i potrošen najveći dio od ukupne potrošnje, nešto malo više od 2 milijarde kuna, a u inozemstvu je ostvareno i više noćenja nego na takvim putovanjima po Hrvatskoj, u kojoj su na to potrošili 807 milijuna kuna.

U Hrvatskoj su prosječni dnevni izdaci na višednevnim poslovnim putovanjima iznosili 600 kuna, a u inozemstvu 854 kune. Osim podataka o višednevnim, analiza DZS-a iznosi i podatke o jednodnevnim putovanjima kojih su prošle godine stanovnici Hrvatske od 15 i više godina ostvarili ukupno 6,8 milijuna, od čega je 6,1 milijun bilo privatnih, a 765 tisuća poslovnih jednodnevnih putovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo