JESTE LI SVJESNI ŠTO SE DOGAĐA? / Hrvatski grad koji simbolizira ponos čeka crna budućnost? Gradonačelnik u očaju: 'Bez toga osuđen je na propast'

Kako očekivati demografski zamah na ovom području s 20 tisuća stanovnika?

18.8.2023.
20:29
VOYO logo

Prije deset godina studij Veleučilišta u Kninu je upisivalo 200 brucoša, a sada na četiri studijska smjera nemaju ni jednog brucoša. Naime dok se na studij Trgovinskog poslovanja s poduzetništvom prijavilo tek sedmero zainteresiranih, za ostala četiri studijska smjera nije zainteresiran baš nitko, pa je opstanak kninskog Veleučilišta nakon 18 godina postojanja doveden u pitanje, javlja Danas.hr RTL-a.

Gradonačelnik Knina Marijo Ćaćić prognozirao je crnu budućnost Knina: "Bez Veleučilišta možemo reći da je Grad Knin osuđen na propast, odnosno na dugotrajno propadanje. Mi kao Grad smo nudili opcije, nudimo financiranje, pomoć u pripremi i provedbi organizaciji novih studijskih programa, čak smo predlagali neke koji se slažu s našim strateškim razvojnim smjernicama, međutim, nikako da se to implementira".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da se ne može očekivati ni demografski zamah na ovom području s 20 tisuća stanovnika.

Image
'Broj jedan smo useljenička zemlja u EU' /

Predviđanje hrvatskog demografa: 'Svaki četvrti stanovnik Hrvatske bit će stranac'

Image
'Broj jedan smo useljenička zemlja u EU' /

Predviđanje hrvatskog demografa: 'Svaki četvrti stanovnik Hrvatske bit će stranac'

Tiho ih se gura prema gašenju

Novinari RTL-a kontaktirali su Upravu Veleučilišta Marko Marulić te im je dekanica poručila da su svi djelatnici na godišnjem odmoru do 28. kolovoza tako da im tek nakon toga mogu odgovoriti na upite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadašnji župan, a bivši dekan, u čije je vrijeme od svih ekonomskih studija u Hrvatskoj najbolje bilo ocijenjeno upravo Veleučilište u Kninu, smatra kako su državi visoke škole ovakvog tipa skupe, pa ih se neizdavanjem akreditacija ili dozvola za nove studije tiho gura prema gašenju

"Ne možete uvoditi nove studijske programe. Samim time ne možete se prilagođavati tržištu rada i potrebama tog tržišta. Ne možete napraviti neke onako privlačne programe koji će biti privlačni za studente i to je sustavan politički cilj bio upravo gašenje ovih visokoškolskih ustanova", kaže Marko Jelić, šibensko-kninski župan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik, koji je i sam zagrebački sveučilišni profesor smatra da je i položena državna matura kao uvjet za upisivanje i svih stručnih studija, kako to propisuje novi Zakon o visokom obrazovanju, onemogućio dio pristupnika u prijavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo