dobre vijesti / Hrvatski baby beef postao vruća roba: Junetinu izvozimo u Libanon, Libiju i Italiju

Naša je junetina sve traženija

13.5.2021.
7:00
VOYO logo

Nakon teške godine pandemije, u kojoj je izvoz svega drastično pao, proizvođači mesa konačno imaju dobre vijesti. Najkvalitetnija hrvatska junetina ponovno putuje u Italiju, Libiju i ostatak svijeta pa se izvoz polako vraća na količine prije korone. Istina, i junetine uvozimo više nego što izvozimo, ali odnos nije ni približno nepovoljan kao sa svinjetinom. 

Naša je junetina sve traženija. Lako što je volimo mi u Hrvatskoj, ali postala je vruća roba i u Europi. Meso junadi smatra se kvalitetnim kao ono najcjenjenije, iz Francuske. Ono što se nekad zvalo najobičnijom junetinom, sada je baby beef. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Baby beef je proizvodnja mlade junadi starosti 14 do 16 mjeseci, to je junad koja je posebno hranjena, s većom energijom u ishrani, koji ima malo više masti u mišićima i upravo joj to daje poseban okus'', kazao je Darko Celovac, predsjednik udruge Baby Beef.

I sve se više prodaje. Toliko, da se polako vraća na onu razinu prije početka korona krize, kada su se ostvarivali i prihodi veći od milijardu kuna. Najveći dio Hrvatskog baby beefa završi van granica Hrvatske. Čak 50 posto proizvodnje odlazi u Italiju, a značajan je i izvoz, od 30 posto u Libiju i Libanon. U Hrvatskoj ostaje tek manji dio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Votka 'Atomik' /

Prve boce votke iz Černobila od 1986. proizvodi tvrtka grupe znanstvenika, ali sad su ih počele gnjaviti vlasti Ukrajine

Image
Votka 'Atomik' /

Prve boce votke iz Černobila od 1986. proizvodi tvrtka grupe znanstvenika, ali sad su ih počele gnjaviti vlasti Ukrajine

Na farmi u blizini Križevaca hrani se 1000 junadi, a sve ima svog kupca, ići će za Italiju. Jedino se čeka da junad naraste i da bude spremna za izvoz. No, iako postoji velika potražnja, to ne znači da postoji i ponuda. U međuvremenu neki su i odustali od proizvodnje. 

''U ovom trenutku zbog tog poremećaja, zbog toga što su te dvije godine bile takve kakve jesu i zbog visokih cijena hrane, naši članovi nemaju dovoljno. Znači 25 do 30 posto je manje junetine. Mene naši partneri traže da isporučujemo nekoliko kamiona tjedno, a mi nemamo niti za jedan'', rekao je Celovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče uvoza i izvoza svog mesa u Hrvatskoj situacija nije dobra. Teletine, junetine i govedine lani smo uvezli u vrijednosti od 64 milijuna eura, a izvezli za približno tri puta manje eura, ali i dalje je to naš najvrjedniji izvoz kad se gleda meso. Jer, svinjetine smo 2020 uvezli za 189 milijuna, uvoz je 10 puta manji. Uvezli smo i 35 milijuna eura piletine, a izvezli 15 milijuna. 

Proizvođačima baby beefa ipak stiže jedna dobra vijest. Oni koji životinje drže u boljim uvjetima, i ulažu u njihovu dobrobit, u uskoro bi mogli dobiti više novca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U proteklom periodu je za dobrobit životinja utrošeno nekih, nešto više od 43 milijuna kuna i upravo smo iz toga razloga prionuli novim izračunima, novim kalkulacijama i prema prvim informacijama ona bi trebala biti višestruko veća, ali u ovom trenutku ne mogu govoriti o konkretnim iznosima'', kazao je Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Osim ove financijske injekcije, proizvođačima dolazi još jedna, i to do kraja lipnja, a radi se o 25 milijuna kuna za sve one koji su doživjeli gubitke u tijeku koronakrize. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo