HRVATSKE INSPEKCIJE 'PRESPAVALE' SVJETSKU AKCIJU: / Drugi povlačili tone neispravne hrane, uhitili stotine krivotvoritelja, a kod nas sustav odmarao

Image
Foto: PIXSELL

U mnogim drugim zemljama stanje je drugačije, pa je tako tijekom ove akcije povučeno više od 3620 tona i 9,7 milijuna litara krivotvorene hrane i pića, ili ona pak nije bila po standardima.

10.5.2018.
8:17
PIXSELL
VOYO logo

U sklopu Interpolove i Europolove akcije inspekcije hrane pod nazivom OPSON VII u Hrvatskoj nije zaplijenjen niti jedan prehrambeni proizvod, niti je zatvoren neki pogon. No, razlog nije taj što je sve bez pogreške, već naše inspekcije nisu tijekom te akcije provedene u 67 europskih i svjetskih zemalja, uopće izašle na teren, piše Novi list.

Nisu provjeravali onu hranu koja je već na policama trgovina

Od 26. do 31. ožujka ove godine nadzor hrane i pića pri uvozu u našu zemlju obavljala je samo Carinska uprava, a ti su dani bili posljednji u akciji koja je trajala četiri mjeseca. Provjerili su deklariranje i podrijetlo robe, ispravnost dokumentacije, žigove i ambalažu, kako se ne bi radilo o krivotvorenim proizvodima. Carinska uprava nije pritom pronašla nepravilnosti, dok Veterinarska ili Sanitarna inspekcija nisu uopće izašle na teren. U ovoj akciji nije provjeravana ispravnost hrane i pića na policama trgovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uhićeno 749 prevaranata, povučena hrpa krivotvorene hrane i pića

U mnogim drugim zemljama stanje je drugačije, pa je tako tijekom ove akcije povučeno više od 3620 tona i 9,7 milijuna litara krivotvorene hrane i pića, ili ona pak nije bila po standardima. Također, uhićeno je 749 osoba povezanih s prijevarama s hranom, a obavljeno je više od 41.000 pretraga po trgovinama, na tržnicama, u proizvodnim pogonima i u lukama, javlja Europol. Tako je, na primjer, u Belgiji inspekcija otkrila da je staro zamrznuto meso pretvarano u novo. Datumi su falsificirani, a prodavalo se i meso zabranjeno za konzumaciju.

Iz našeg je MUP-a za Novi list priopćeno da je u Hrvatskoj u ovoj akciji sudjelovala tek Carinska uprava jer je tako odlučeno, a sve su se aktivnosti organizirale i dogovarale u svakoj državi zasebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike