UPITNI RAZLOZI ODBIJANJA / Hrvatska zaklada za znanost odbila projekt docentice koja je doktorirala u Americi: projekt dobio suprug članice HRZZ-a

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

'Nevjerojatno mi je kad se tvrdi da za voditeljicu projekta nemam dovoljno usavršavanja s obzirom da sam pet godna bila na najboljem svjetskom sveučilištu gdje sam završila znanstveni magisterij i doktorat', smatra Žakula

26.1.2017.
17:42
Petar Glebov/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska zaklada za znanost odbila je financirati istraživački projekt mlade docentice na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Tee Žakule zbog razloga koje ona smatra neprihvatljivim, a znanstvenica je putem N1 obavijestila javnost o ovom slučaju.

"Projekt je odbijen u prvom krugu vrednovanja i to iz tri razloga. Ne bih sad ulazila u sve detalje, ali nevjerojatno mi je kad se tvrdi da za voditeljicu projekta nemam dovoljno usavršavanja s obzirom da sam pet godna bila na najboljem svjetskom sveučilištu gdje sam završila znanstveni magisterij i doktorat", rekla je Žakula za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, 33-godišnja docentica vratila s iz SAD-a gdje je magistrirala i doktorirala na MIT-u na kojem je provela pet godina na usavršavanju. Po povratku u Hrvatsku Žakula se prijavila na natječaj Hrvatske zaklade za znanost pod nazivom "Program poticanja istraživačkih i razvojnih aktivnosti u području klimatskih promjena".

Njen projekt "Korištenje podatkovne analitike za razvoj upravljačkih strategija sustava zgrade" ocijenjen je kvalitetan, no nije bio dovoljno dobar kako bi se uputio u drugi krutg vrednovanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među razlozima odbijanja sporni su oni u kojima se navodi povezivanje sa stranim institucijama za čiju suradnju se bore mnogo veća sveučiliša od domaćeg, te oni u kojima se navodi kako nema iskustva u vođenju doktoranada ili onaj u kojem joj se zamjera da su rezultati njezinog projekta samo brojna izvješća, što Žakula opovrgava.

Docentica je prošle godine uputila opsežnu žalbu Zakladi, koja je odbijena. Upravni odbor HRZZ-a poslao je Žakuli odgovor i dodao četvrti razlog zbog kojeg njen projekt nije prošao evaluaciju. U odgovoru se navodi kako Žakula nema mentorskog iskustva da vodi doktorande, no docentica je za N1 objasnila zašto se ne slaže s njihovom tvrdnjom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada postajete u docent, onda ne samo da ste sposobni voditi doktorande po svim hrvatskim pravilnicima, već ste za napredovanje u više zvanje dužni dokazati da ste uspješno vodili doktorande. 

Nije Hrvatska zaklada za znanost pozvana procjenjivati jesam li sposobna ili ne. Ako i nemam iskustva, onda bi upravo Zaklada trebala biti ta koja mlade potiče da krenu s takvim projektima, a ne tražiti da vodim europske projkete pa da će tek onda oni procijeniti da sam dovoljno dobra za njih", rekla je Žakula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt je, u konačnici, dodijeljen drugim znanstvenicima poput Deana Bana, Marija Blažine, Tomislava Capudera, Davora Dolara, Nevena Duića, Ivana Halasza, Ivana Pejića, Jordia Sancho-Parramona, Maje Telišman Prtenjak i Domagoja Vulina.

Zanimljivo je na popisu bilo ime Deana Bana koji je prijavio je projekt pod nazivom "Smanjenje emisija stakleničkih plinova upotrebom gradskog i poljoprivrednog otpada u proizvodnji bilja", te se našao u konkurenciji onih koji ulaze u postupak financijskih pregovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt je prema proceduri odobrio panel za vrednovanje, a potvrdio ga je Upravni odbor HRZZ-a u kojemu sjedi supruga Deana Bana, Smilja Goreta Ban. Direktor HRZZ-a Hrvoje Mataković rekao je za N1 kako u tom slučaju nema sukoba interesa. "Oba projektna prijedloga koje spominjete zadovoljili su sve tražene kriterije te ne postoji mogućnost sukoba interesa.

Vrednovanje ovih projektnog prijedloga, kao i svih drugih projektnih prijedloga na natječajima Zaklade, provedeno je na temelju Priručnika za vrednovanje projektnih prijedloga prijavljenih na natječaje Hrvatske zaklade za znanost te je provedeno u skladu s Pravilnikom o sprječavanju sukoba interesa", rekao je Mataković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo