'NIJE BILO OLAKOTNIH OKOLNOSTI' / Hrvatska stranka branitelja i domoljuba kažnjena sa 1330 eura

Image
Foto: Shutterstock

Na glavnoj raspravi u svibnju nitko se iz Hrvatske stranke branitelja i domoljuba nije odazvao

4.7.2024.
11:28
Shutterstock
VOYO logo

Općinski prekršajni sud u Zagrebu novčano je kaznio Hrvatsku stranku branitelja i domoljuba (HSBID) sa 1330 eura jer nije podnijela izvješće o donacijama u prvih šest mjeseci 2021. naglasivši u presudi i kako nije bilo olakotnih okolnosti i da je HSBID više puta pravomoćno osuđivan za isti prekršaj.

"Politička stranka u propisanom roku i sadržaju i na propisan način nije dostavila Državnom izbornom povjerenstvu izvješće o donacijama koje je primila u prvih šest mjeseci 2021., odnosno, obavijest da u navedenom razdoblju nije primila donacije sukladno odredbama Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma", ističe se u presudi sutkinje Suzane Sovilj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U presudi se navodi i da je zbog navedenog prekršaja Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu krajem veljače ove godine podnijelo optužni prijedlog protiv HSBID-a te da se na glavnoj raspravi u svibnju nitko iz Hrvatske stranke branitelja i domoljuba nije odazvao, a sudski poziv upućen na adresu stranke vratio se neuručen s naznakom "nepoznat".

Image
RANSOMWARE NAPAD /

Iz Badela 1862 i Labuda za Danas.hr potvrdili: 'Istina je, bili smo pod hakerskim napadom'

Image
RANSOMWARE NAPAD /

Iz Badela 1862 i Labuda za Danas.hr potvrdili: 'Istina je, bili smo pod hakerskim napadom'

Sud je provjerom u ispisu iz Registra političkih stranaka ustanovio da je Hrvatska stranka branitelja i domoljuba evidentirana pod registarskim brojem 315, sjedište Ribel 14, Rakitje, da je status stranke aktivan te da je kao HSBID predstavlja i zastupa predsjednik Tomislav Lučić. Stranka je osnovana u listopadu 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U presudi se ističe i da je za ovaj prekršaj propisana novčana kazna od 10.000 kuna do 100.000 kuna pa se "uzimajući u obzir navedenu otegotnu okolnost smatra da će se izrečenom novčanom kaznom u iznosu od 1.330 eura postići svrha kažnjavanja". Olakotne okolnosti sud nije našao, dok je otegotnim ocijenio okolnost da je okrivljena politička stranka više puta pravomoćno osuđivana za istovrsni prekršaj.

POGLEDAJTE VIDEO: Imamo dvostruko više kartica nego stanovnika:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo