TOPLINSKI UDAR /

Hrvatska okovana saharskim pijeskom: Pogledajte nevjerojatnu snimku

Image
Foto: GeoSphere Austria

Posljedica velikih količina saharske prašine u atmosferi je zamućenje neba, ponegdje narančaste i žućkaste nijanse

20.6.2024.
13:50
GeoSphere Austria
VOYO logo

Toplinski val zahvatio je Hrvatsku, a izdana su brojna upozorenja za visoke temperature koje će se penjati i preko 35 stupnjeva. A osim vrućina, stigao nam je i saharski pijesak. Brojni građani su primijetili zamućeno nebo što je i jedna od posljedica ove meteorološke zanimljivosti.

"Zrak koji ovih dana pritječe nad Hrvatsku ne donosi samo vrućinu nego i pijesak, kojeg će osobito biti u petak", objavio je DHMZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istramet je na svojoj Facebook stranici objavio snimku animacije GeoSphere Austria dolaska saharskog pijeska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, posljedica velikih količina saharske prašine u atmosferi je zamućenje neba, ponegdje narančaste i žućkaste nijanse. Moguće je i suho taloženje čestica pijeska zbog njihove težine na površinama u vrlo malim količinama, a češće je mokro taloženje uz kišu. Takve se situacije inače najčešće javljaju krajem zime i u proljeće kad se ciklonalni vrtlozi formiraju ili pojačaju iznad obala sjeverne Afrike ili blizu njih te u situacijama dubokih ciklona uz zapadne obale Europe, a zajedničko je to što prevladava izraženo južno strujanje iznad našeg dijela Sredozemlja.

Sitne čestice prašine i saharskog pijeska podižu se s tla zbog lokalnog vjetra, ali se te čestice u izraženim visinskim južnim strujanjima prenose kroz atmosferu prema sjeveru. Inače, blatna kiša nije opasna vremenska pojava te se u pravilu ne izdaju posebna meteorološka upozorenja, a često njezinu pojavu ne sadrži ni opća vremenska prognoza. Najčešće se spominje kao meteorološka zanimljivost.

POGLEDAJTE VIDEO: Najgore tek dolazi: Postojat će vrlo velika opasnost djelovanja vrućine na naše zdravlje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo