TAMNA STRANA HRVATSKOG TURIZMA /

Radnici otkrivaju što se se događa u utrobi blistave sezone: 'Radi se nehumano, trokratno, ljudi će postati invalidi....'

Dok se rezultati turističke sezone približavaju rekordnoj 2019. godini, zbog manjka radne snage srljamo prema dnu

12.8.2022.
9:05
VOYO logo

Dok se rezultati turističke sezone približavaju rekordnoj 2019. godini, zbog manjka radne snage srljamo prema dnu. Radnici su i dalje nezadovoljni plaćama te odlaze u inozemstvo, a oni koji ostaju ovdje odrađuju duple smjene za manje novca.

Vitomir Trabonjača je jedan od stare turističke garde - u istoj hotelskoj kući na Kvarneru radi već 38 godina. Posljednji ugovor potpisao je na 60 sati rada tjedno. Ne želi otići, kao njegovi brojni kolege. Na pitanje, dominiraju li sada strani radnici, za RTL kaže: "Pa kao sezonski da, kao sezonski da. Jer kod nas u firmi je dosta nas otišlo ća, mislim, otišlo s otpremninom, ali to je od prvih vlasnika. Prvi vlasnici su napravili dar mar". Kaže kako plaće nisu kolike bi trebale biti, ali da je za to krivo i Ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NIKAD VIŠE NE IDEM U NJEMAČKU, NI NA ODMOR NI U POSJET, NI PO KOJU CIJENU!': /

Sezonski radnici skupili hrabrost i ispričali horor priče

Image
'NIKAD VIŠE NE IDEM U NJEMAČKU, NI NA ODMOR NI U POSJET, NI PO KOJU CIJENU!': /

Sezonski radnici skupili hrabrost i ispričali horor priče

'Radnici u turizmu će postati invalidi rada i odlaziti u prijevremene mirovine'

"Radnici rade u nehumanim uvjetima, dešava se da rade puno duže od predviđenog radnog vremena Zakonom, dolazi do situacije gdje rade dvokratno, trokratno. Dovest ćemo se u situaciju da radnici u turizmu postanu invalidi rada koji, koji će odlazit u prijevremene mirovine", kaže Vedran Sabljak, voditelj riječkog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije. Od poslodavaca traži da radnicima podignu plaće, uvedu normalne smjene i ugovore na neodređeno.

Takve ugovore imaju u restoranu opatijskog hotela u kojem rade isključivo domaći ljudi. Na pitanje, kako su ih uspjeli zadržati, voditelj hotelskog restorana Klaudio Jurčić kaže: "Pa uvjeti što se tiče financija, što se tiče slobodnog vremena. Kolektiv koji je završio Ugostiteljsku školu u Opatiji, svi zajedno nekako lakše funkcioniraju. Ljudi se dobro razumiju i znaju što rade", prepričava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam zadovoljan",kaže konobar u hotelu Marinko Gašperov. Nemaju uvjete kakve bi imali vani - još. "Ajmo reć tako, ne još kao vani, ali sve ima svoje pluseve i minuse. Tako i ovaj posao u inozemstvu. Mislim da cijela naša država nije u toj financijskoj moći da bi mogla platiti radnike u bilo kojoj industriji", dodaje.

Hrvatski turizam velikim dijelom počiva na preumornim i potplaćenim radnicima. Budući da smo zemlja s najvećim udjelom prihoda od turizma u odnosu na sve članice EU, to je praksa koja vapi za promjenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
bomba
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo