NAŠLI RJEŠENJE /

U svijetu je kaos, a u Hrvatskoj sve pod kontrolom? Gršić: 'Koristili smo neke druge alate'

Mnoge institucije iz raznih dijelova svijeta, uključujući banke, medijske kuće i zrakoplovne kompanije pogođene su masovnim tehnološkim kvarom

19.7.2024.
14:37
VOYO logo

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Bernard Gršić u izjavi za medije rekao je da hrvatska informacijska infrastruktura nema problema u radu, nakon što je tehnološki kvar srušio sustave u svijetu, a tvrtka za kibernetsku sigurnost CrowdStrike preuzela je odgovornost za ovaj problem.

"Državna informacijska infrastruktura u Republici Hrvatskoj nema poteškoća u radu danas vezano uz ovaj globalni tehnološki problem, čak ga ne bih okarakterizirao kao kibernetički napad, nego više tehnološki problem. Nemamo dojava da negdje ima poteškoća u radu ili da neki sustavi zbog toga nisu radili ili da građani nemaju usluge zbog tog problema", kaže Gršić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak ujutro pao je i sustav CEZIH. Gršić kaže da taj problem nema veze s ovim svjetskim problemom.

"Sustav CEZIH je podignut. Taj problem nije vezan uz ovaj tehnološki problem, nego, kao što znate, već više puta u zadnje vrijeme CEZIH ima poteškoće, a to je najavilo i Ministarstvo jer su na njemu radovi i preseljenje na novu opremu i nove tehnološke sustave. Vjerujem da će, s obzirom na to da su radovi pri kraju, ti problemi uskoro nestati", ističe Gršić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GLOBALNI KAOS /

Musk: 'Ovo je najveći IT kvar ikad'; Izvršni direktor CrowdStrikea: 'Duboko nam je žao'

Image
GLOBALNI KAOS /

Musk: 'Ovo je najveći IT kvar ikad'; Izvršni direktor CrowdStrikea: 'Duboko nam je žao'

Ranije su se oglasili i iz Hrvatske zračne plovidbe s informacijom da je problem utjecao i na njih. Gršić ističe da Kontrola zračne plovidbe nema probleme. Kaže da je bilo tek nekih administrativnih poteškoća, ali da su otklonjene.

Gršić kaže da hrvatski građani uslijed ovog problema "ne bi trebali imati nikakvih problema u radu državnih sustava"

Za RTL Gršić kaže da Republika Hrvatska ima Centar dijeljenih usluga (CDU), svoju infrastrukturu koja koristi Microsoftove resurse, ali našli su rješenje.

"Koristili smo neke druge alate koji nisu pogođeni ovim problemom", napominje Gršić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, u petak s radom imaju poteškoća mnoge svjetske zračne luke, pojedini mediji, željezničke postaje, bolnice diljem svijeta, banke, ali i trgovine.

Iz CrowdStrikea poručili su da nije riječ o kibernetičkom napadu, nego da su naišli na problem pri ažuriranju sadržaja za Windows poslužitelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Riječ je o kvaru koji je paralizirao svijet: 'Trajat će danima, tjednima, dok sve ne bude popravljeno'

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo