HRVATSKA NABAVLJA NAJMANJE MILIJUN DOZA RUSKOG CJEPIVA SPUTNJIK V: / Plenković ima plan čak i ako EMA bude odugovlačila s odobrenjem

Image

Navodno je u velikoj diplomatskoj akciji dogovoreno da u Hrvatsku stigne milijun doza ruskog cjepiva Sputnjik V prije nego što dobije odobrenje EMA-e

16.2.2021.
20:03
VOYO logo

Hrvatska namjerava sljedećih tjedana nabaviti najmanje milijun doza ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnjik V, a ako bude trebalo možda i do dva milijuna, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

Visoki izvori iz HDZ-a bliski premijeru Andreju Plenkoviću za Jutarnji list potvrdili su ove informacije. Rekli su da je cilj da sljedećih tjedana u Hrvatsku stigne respektabilna količina ruskog cjepiva, najmanje milijun doza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plan je da Hrvatska dobije cjepivo prije nego što ga odobri Europska agencija za lijekove (EMA), a onda nakon dozvole EMA-e odmah početi s cijepljenjem. Bude li, kažu izvori Jutarnjeg lista, EMA odugovlačila, onda i naša Agencija za lijekove i medicinske proizvode (Halmed) ima načina da odobri cjepivo i prije nego što to napravi krovna agencija Europske unije.

Image
PLENKOVIĆ POJASNIO ZAŠTO SE HRVATI JOŠ NE CIJEPE SPUTNIKOM V I TKO JE SADA NA POTEZU: /

'Moramo biti potpuno sigurni'

Image
PLENKOVIĆ POJASNIO ZAŠTO SE HRVATI JOŠ NE CIJEPE SPUTNIKOM V I TKO JE SADA NA POTEZU: /

'Moramo biti potpuno sigurni'

Pregovori s Rusima

Navodno su pregovori s Rusima počeli kada je početkom veljače ugledni znanstveni časopis Lancet objavio da je ruski Sputnjik V sigurno i učinkovito cjepivo. Premijer Plenković i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izravno su pregovarali s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska štiti svoje interese i važno je da cjepivo dobijemo prije nego što ga EMA odobri jer onda ne ovisimo o raspodjeli unutar EU, nego sami o sebi, što je naše pravo, a nakon toga ćemo, strogo poštujući pravila, početi s cijepljenjem. Time ne kršimo nijedno pravilo Europske unije", kaže sugovornik Jutarnjeg lista.

Prema pisanju lista i ministara zdravstva Vili Beroš više je puta razgovarao s ruskim veleposlanikom u Hrvatskoj. Pri tome najveći je izazov bio pronaći način registracije cjepiva. Rusija je sa svojim cjepivom aplicirala prema EU i očekuje se da bi odobrenje EMA-e trebala dobiti u ožujku ili travnju. Od Halmeda je navodno također zatraženo da prouče te daju procjenu sigurnosti i učinkovitosti ruskog cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo