HRVATSKA MEĐU NAJKORUMPIRANIJIMA: /

Evo kako trećina državnog proračuna završi u sivoj zoni

Image
Foto: PIXSELL, Slavko Midžor

Istraživanje koje je nedavno naručio Europski parlament svrstalo je Hrvatsku među najkorumpiranije zemlje u poslovima javne nabave.

10.4.2016.
17:38
PIXSELL, Slavko Midžor
VOYO logo

Prema nekim procjenama, oko 20 posto postupaka javne nabave provodi se netransparentno i podložno je korupciji.

Povlaštene informacije za odabrane

Asocijacije na korupciju kod nas se često bude na spomen autocesta. Natječaji za bojenje tunela, nabava signalizacije ili zahoda na odmorištima tek su dio priče o sumnjivoj javnoj nabavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U cestogradnji se natječaji ne raspisuju za cijelu cestu, već za njezine pojedine elemente pa je pri nabavi više artikala plan namještanja natječaja odavno poznat - onome s kim će se odraditi posao daju se povlaštene informacije.

"U izračun se stavi određeni artikl u jako velikoj količini i uz najnižu moguću cijenu. To prolazi zbog toga što se nakon preuzimanja posla ne zna - ni što je odrađeno ni što eventualno nije isporučeno. I to je tek jedan od načina na koji se nekome protuzakonito pogodovalo", kaže sindikalist Mijat Stanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MILIJUNSKA ŠTETA: /

U HAC-u otkrivena organizirana krađa, otkaze bi moglo dobiti 200 ljudi

Image
MILIJUNSKA ŠTETA: /

U HAC-u otkrivena organizirana krađa, otkaze bi moglo dobiti 200 ljudi

Milijunska zarada na ponovljenom natječaju

Stanić spominje još jedan način za izvlačenja novca i pritom ističe slučaj Svilajskog mosta za koji je natječaj ponovljen.

"Nakon odabira ponuđača, izvoditelj poslova je uveden u posao s nekoliko dana zakašnjenja i HAC je platio višemilijunsku odštetu za penale. Međutim, obzirom da se radi o jako velikom iznosu - nije isključena ni mogućnost dogovora da se taj novac podijeli, jer tu Strabag nije imao nikakav trošak, a zaradio je nekoliko milijuna kuna", kaže Stanić.

Image
Foto: PIXSELL, Ivo Čagalj

Kad toaletni papir mora biti u plavoj kutiji!

Zanimljiv je i primjer iz Klinike za ortopediju u Lovranu, inače jedine bolnice u Hrvatskoj koja nema dugova i već godinama posluje pozitivno. Njezin ravnatelj Branko Šestan najvažnijim trenutkom smatra jedan telefonski poziv nedugo nakon što je postao ravnatelj.

"Netko me nazvao od dobavljača i pitao me zašto toaletni papir mora biti pakiranje u plavoj kutiji, kako je bilo specificirano u natječaju. Ostao sam osupnut tim podatkom, jer tada, na početku mandata nisam ni znao što znače tehnički opisi i kako oni uopće izgledaju", kaže Šestan dodavši da je tada shvatio važnost tehničkih opisa u javnim natječajima te se odlučio njima pozabaviti kao i osobama koje pišu te specifikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovranska bolnica - rijedak pozitivan primjer

"'Krenuo sam od toaletnog papipra i došao do naših najskupljih proteza. Ispalo je da isti proizvođači, isti ljudi imenom i prezimenom, spuštaju cijene istih artikala za 300 do 400 posto", kaže ravnatelj lovranske bolnice.

Kada se riješilo pitanje javne nabave, riješilo se i poslovanje Klinike pa se višak novca počeo trošiti na liječenje ljudi, a našlo se i za obnovu odjela, solarne panele, klimatizaciju, novi krov i uvođenje plina. Sve to u nekoliko godina i za novac koji su sami zaradili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo