Bivši ministar gost Direkta / Hrvatska kupuje izraelski F-16? Kotromanović: 'Odluka je na neki način već donesena, trebalo je više informacija dati javnosti'

'Ne bih volio biti u koži Ministarstva obrane jer je to odluka teška 3,5 milijarde kuna i naravno da se svaki potez gleda', kazao je bivši ministar obrane u RTL Direktu

27.2.2018.
22:30
VOYO logo

Čini se da je konačno gotova sapunica s nabavom borbenih aviona za ratno zrakoplovstvo. Hrvatska je između ponude četiri države nadomak odabira one izraelske. 

Izraelsku ponudu je krajem prošle godine kao najpovoljniju u odnosu na američku, grčku i švedsku ocijenilo stručno povjerenstvo Ministarstva obrane. No tada je cijeli proces zaustavio premijer Plenković. Unatoč požurivanju svog ministra obrane, tražio je da se još jednom analiziraju sve ponude prije konačne odluke Vlade, koje službeno još nema. Sumnjalo se naime da izraelske F16-ice, koje su prerađena i modernizirana verzija izvornih letjelica američkog proizvođača - nose i skrivene troškove. Ali, Plenković se nedavno u Davosu sastao s izraelskim premijerom Netanyahuom, i navodno dobio jamstva i Izraela i SAD-a da avioni koje preferira Hrvatska nisu mačak u vreći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A evo što jesu: riječ je o eskadrili 12 zrakoplova F-16 Barak, nabrijanih i moderniziranih, ali 30 godina starih aviona koji bi služili petnaestak godina. Koštali bi  vas 400 milijuna eura.

Službeno, u igri su i dalje Šveđani sa svojim Gripenom C. Riječ je o novim borbenim avionima koji bi za Hrvatsku bili dugoročno rješenje za idućih par desetljeća, a stoje od 600 milijuna eura pa naviše. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD nudi eskadrilu svojih potpuno novih F-16V, modernih zrakoplova, ali zato I koštaju milijardu eura što je cijena koju Hrvatska ne može platiti.

Na stolu je bila I grčka ponuda za njihove rabljene F16-ice tipa C, koja je navodno bila I najjeftinija s cijenom manjom od 400 milijuna eura, ali se odustalo jer bi već za koju godinu u njih trebalo uložiti velik novac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O poslu stoljeća za Ministarstvo obrane koji će državni proračun stajati nekoliko milijardi kuna u RTL Direktu razgovarali smo s bivšim ministrom obrane Antom Kotromanovićem.

Hrvatska je nadomak odabira izraelskih aviona. Njih favorizira i ministar Krstičević, iako će zadnju riječ imati Vlada. Smatrate li vi da je to najbolji izbor ili ne?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurno je to teška odluka za Ministarstvo. Hrvatska ni nema stručnjake koji mogu procijeniti u kakvom su stanju ti avioni. Moramo vjerovati onome što nam ponuđači kažu. Ne bih volio biti u koži ministra jer je to odluka teška 3,5 milijarde kuna i naravno da se svaki potez gleda.

Kritike stručnjaka, ali i konkurencije su najviše išle u smjeru da odabirom Izraelaca Hrvatska samo kupuje vrijeme. Odnosno da se dotrajale Mig-ove 21 opet zamjenjuje krntijama koje će za deset godina opet trebati mijenjati...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemoguće je usporediti MiG-21 i F-16 Barak. Ali i ovo je avion koji je star 30-ak godina. Naravno da ćemo morati za 15-ak godina sjesti i razmatrati nove opcije. Pitanje je hoćemo li ovih 15 godina preplatiti. Cijena će biti viša od 400 milijuna eura, Gripeni su 600 milijuna eura, američka ponuda je još viša.

Dok ste bili ministar, govorili ste da bi htjeli zadržati ratno zrakoplovstvo, ali nikad niste ozbiljnije krenuli u tom smjeru. Smatrate li i danas da Hrvatska u mirnodopsko vrijeme treba potrošiti nekoliko milijardi kuna baš na borbene avione?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezgodno pitanje. Ja kao vojnik bih zadržao ratno zrakoplovstvo. Ali kao vojnik sam bio puno hrabriji. Kad sam bio ministar si to nismo mogli priuštiti jer je stanje bilo kaotično. Jako puno smo štedjeli i ulagali u modernizaciju. Sad je situacija bolja, imamo rast od 3 posto. Rekao bih da trebamo eskadrilu, ali sve treba biti transparentno. Mi svi mislimo da je odluka donesena prije više mjeseci, jer je Ministarstvo dobilo proračun za jednu ovakvu eskadrilu. Sad smo u stand-byu. Iako je teško odlučiti između jeftinih i starih i skupih i novih aviona.

Bi li bilo bolje unajmiti neku članicu NATO-a da nam po potrebi štiti zračni prostor, što je mnogo jeftinije… I to se prije nekoliko godina spominjalo kao mogućnost...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguće je i jedno i drugo. Moguće je da je bilo pritisaka lobija. Ministarstvo je kroz projekciju proračuna na neki način već donijelo odluku. Čini mi se sve kao igra mačke i miša. Predsjednica je to vješto eskivirala. Trebalo je više informacija dati javnosti. 

Obzirom da Vladina odluka o ovome kasni gotovo dva mjeseca, jeste li vi stekli dojam da se ministar obrane i premijer bitbo razlikuju u mišljenjima oko toga što je najbolja opcija?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatram da nemamo velike ugroze u smislu da ćemo imati konvencionalni rat kakav smo imali prije 20-ak godina. Tek ćemo za nekoliko godina znati je li to mačak u vreći ili golub na grani.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo