SVE NA JEDNOM MJESTU /

Hrvatska ima prvo e-novorođenče: razgovarali smo s roditeljima koji su iskoristili novu mogućnost sustava e-građanin

E-novorođenče je o nova mogućnost sustava e-građanin pomoću koje roditelji svoje dijete mogu prijaviti odlaskom samo u Matični ured, umjesto dosadašnje procedure kada su morali obilaziti čitav niz šaltera i redova kako bi prikupili sve potrebne dokumente

11.1.2018.
18:36
VOYO logo

Prvo hrvatsko e-novorođenče zvat će se Petar. Za razliku od prvog djeteta, roditelji su svog drugog sina prijavili za svega 10 minuta. "Suprug je morao uzeti slobodan dan, morali smo otići u matični ured, nakon toga ja žurim doma čuvati dijete, on provodi vrijeme u MUP-u, u HZZO-u, doslovno cijeli dan. 

Doma je došao nekad posljepodne, a evo danas, vidjeli ste sami, sve je bilo gotovo kroz nekih 5, 10 minuta", kazala nam je Željka Perić. Umjesto gubitka vremena i novca, a gomilanja stresa i nervoze, ova mlada obitelj dobila je na jednom mjestu sve potrebne dokumente za svog novog člana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Domovnica, rodni list, izvadak iz knjige rođenih, uvjerenje u MUP-u, potvrda o OIB-u i matični broj", kazala je Sandra Kralj, matičarka.

Za sve to uopće nije bilo potrebno dovoditi dijete, a uskoro ni roditelji neće morati osobno dolaziti jer će se cijela prijava moći napraviti putem interneta. Prvi čestitar bio je ministar Uprave Lovro Kuščević koji je zbrojio koliko će se vremena i novca ukupno uštedjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Preko 13 godina čekanja na šalterima i to samo u jednoj godini i da će naši roditelji koji prijavljuju novorođeno dijete preko milijun i 600 tisuća kuna na godišnjoj razini", kazao je Kuščević. Nova procedura posao olakšava i službenicima."Stranke se puno kraće zadržavaju, puno su zadovoljnije, a to nam je onda zadovoljstvo i nama koji ovdje radimo", tvrdi Kralj.

Nakon e-vozačke i e-putovnice, e-novorođenče je nastavak digitalizacije javne uprave. "Procesi se moraju digitalizirati da bi bili brži, ekonomičniji i što je jako važno, transparentniji, a sve uz primjerenu razinu sigurnosti koju sustav e-građanin jamči", kazao je Kuščević.

U sustav e-građanin do sad je registrirano oko pola milijuna građana, a iz ministarstva pozivaju i ostale da si na taj način pojednostavne život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo