Krupni se plodovi lješnjaka s domaćih ekoplantaža itekako dobro plaćaju, čak 60 kuna za kilogram jezgre, a 25 za onaj u ljusci, javlja HRT.
''Cijena je dobra, dosta visoka ove godine, lješnjak je tražen i urod je bio dosta dobar makar je bila vlažna godina, dosta se prodalo'', rekao je Dario Zeissberg iz Daruvara.
I sve im otkupi mala domicilna uljara za proizvodnju ovoga tekućeg ''zlata''. Prvorazredne je kvalitete i osobina, prava delikatesa. Svaka se litra razgrabi. I to ne na domaćem, gdje caruje uvozni, turski lješnjak, već rafiniranom francuskom i talijanskom tržištu.
Otpada ovdje jednostavno jednostavno nema. Dragocjen je čak i talog. Gust je poput maslaca i tražen u visokoj gastronomiji za izradu najfinijih slastica. I stoji 25 eura kao i litra lješnjakova ulja za kojim vapi kozmetička industrija.
Zato su njegovi proizvođači prionuli na posao kako bi ga što prije brendirali i pretvorili u vlastiti izvozni proizvod. Prve količine u malim bočicama uskoro kreću na austrijsko i slovensko tržište.