žele surađivati sa svima / Hrvatska dobiva novu političku stranku? Nezavisni gradonačelnici i načelnici okupili se u Udrugu nezavisnih

Hrvatska ih nema dovoljno pa od danas imamo još jedne ozbiljne kandidate za političku stranku. Doduše, sami sebe nazivaju Udrugom nezavisnih

5.3.2018.
18:37
VOYO logo

Stisak ruke premijera i nezavisnih gradonačelnika i načelnika okupljenih u Udruzi nezavisni. Svi su za suradnju, no na pitanje je li na pomolu osnivanje još jedne političke stranka - vrlo jasno odgovaraju. 

"Želimo kao nezavisni ostati nezavisni, udruga nije politička stranka, to ne želimo biti, a želimo surađivati sa svima i sa politički strankama i saborskim zastupnicima i svima koji će prepoznati naše probleme", izjavio je Ante Dabo, predsjednik Udruge nezavisni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u udruzi probleme dijele i rješavaju gradonačelnici Primoštena, Novalje, Đurđevca, Hvara, Donjeg Miholjca, Delnica, Plitvica, Knina i još mnogih gradova i općina u kojima su pobijedili nezavisni kandidati.

"Hrvatska ima probleme prije svega u depopulaciji, vlada je svjesna, ovim je omogućila da čuje i naš glas iako suradnja postoji već ozbiljno vrijeme i kontinuirana je", dodaje gradonačelnik Knina Marko Jelić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovor s premijerom i ministrima bio je, kažu, o konkretnim projektima i sudjelovanju lokalne uprave u kreiranju zakona.

"Naravno da je njihovo djelovanje političko, mi Vada, Sabor smo političari i mora postojati politički odnos, suradnja, međutim primarno zaista želimo raditi samo na interesu sugrađana", prokomentirao je Lovro Kuščević (HDZ), ministar Uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki od njih bili su dio MOST-a pa je i okupljanje nezavisnih u udrugu teško ne doživjeti kao novu političku platformu koja bi Mostu trebala biti najjača konkurencija.

"Ja smatram da je stranka negacija nezavnisnosti, u onom momentu kad je MOST odabrao put, to je legitimno da su se organizirali kao politička stanka. Ja se tu ne nalazim, želim biti nezavisan", kaže Dabo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poveznica je još i više. Nekadašnji savjetnik MOST-a, Ivica Relković sada je savjetnik Udruge nezavisnih. Dok se MOST prometnuo na nacionalnu razinu, Relković, kaže, nezavisnima savjetuje da ostanu nezavisni i to u svojim zajednicama.

"Ovdje je riječ o ostanku na jednoj razni koje se umrežavanjem pretvara u snagu a to je lokalna, kapilarna, komunalna razina, nema se namjeru ići na parlamentarne izbore", komentira Relković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Argument za to im je, kažu, i stvaranje udruge, jer Udruga ne može izići na izbore.

"Zašto bi nezavisni gradonačelnik koji je dobio, njih je u Hrvatskoj oko 90, mnogi od njih pobijedili sa 60 % birača, zašto bi oni stvarali stranku s 2 %? To je nelogično, izvan svega što oni žele učiniti", kaže Relković.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, isto tako ne mogu jamčiti da se netko od njihovih članova neće odlučiti za samostalan iskorak prema parlamentarnoj politici.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo