Radovi na Tuđmanu /

Hrvatska do kraja predsezone neće imati niti jedan aerodrom koji će raditi čitavu noć

Image

Zbog radova zrakoplovi na Tuđmanu neće moći slijetati od 22.35 do 6.35 sati, osim ponedjeljkom i petkom kad će se pista zatvarati od ponoći

3.4.2018.
10:00
VOYO logo

Od sutra, 4. travnja, zbog radova na pisti zračne luke Franjo Tuđman, slijetanje zrakoplova biti će ograničeno, osobito u noćnim satima. Zbog radova na uzletno-sletnoj stazi zrakoplovi na Tuđmanu neće moći slijetati od 22.35 do 6.35 sati, osim ponedjeljkom i petkom kad će se pista zatvarati od ponoći do 6.35 sati.

S obzirom na to da je Tuđman jedina zračna luka koja, po naredbi ministra mora, prometa i infrastrukture, treba biti otvorena 24 sata, a ministar još uvijek nije izdao novu naredbu o vremenu otvorenosti zračnih luka, od sutra Hrvatska neće imati niti jednu zračnu luku koja je otvorena cijelu noć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je obećao, ministar prometa Oleg Butković još uvijek nije donio naredbu prema kojoj će zračna luka Split biti otvorena 24 sata. Iz Ministarstva kažu kako će ministar odluku donijeti ovih dana te da će u njoj vjerojatno stajati da i splitski aerodrom mora biti otvoren cijelu noć. Dodaju i kako prije takve odluke treba razmotriti financijske parametre takve odluke, piše Večernji list.

Inače, ministar dva puta godišnje donosi tu naredbu - za razdoblje od ožujka do listopada i od listopada do ožujka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog radova na pisti zagrebačkog aerodroma već se sad očekuju kašnjenja u polijetanjima i slijetanjima, a iz Croatia Airinesa napominju kako su najkritičniji letovi iz Frankfurta, Münchena i Bruxellesa koji na Tuđman dolaze između 22.00 i 22.35 sati. Također, kašnjenja su moguća i za zrakoplove na letu iz Londona koji svakog ponedjeljka i petka, kada Tuđman zatvara pistu u ponoć, slijeću u 23.15 sati. 

U Croatia Airlinesu očekuju da će im kasniti oko 10 posto tih letova pa su dogovorili sa Zračnom lukom Pula da produlji svoju otvorenost ako za to bude potrebe i da prihvati zrakoplove CA koji ne budu mogli sletjeti u Zagreb. U tom će slučaju putnici iz Pule u Zagreb biti prebačeni autobusima.

Neke aviokompanije koje na ZL Franjo Tuđman slijeću iza 23 sata morale su prilagoditi svoj red letenja. Tako je, primjerice, Lufthansa svoj noćni let iz Frankfurta u 21.55 sati s dolaskom u Zagreb u 23.10 sati danima kad se pista zatvara u 22.35 sati pomaknula na 21.05 sati s dolaskom u Zagreb u 22.25 sati.

Podsjećamo, prošle se godine, netom otorena zračna luka Franjo Tuđman našla na meti brojnih kritika kada zrakoplov Croatia Airlinesa na noćnom letu iz Zagreba zbog bure nije mogao sletjeti u Dubrovnik, a na Tuđmanu ga nisu mogli primiti zbog nedovoljnog broja ljudi. Zrakoplov je na kraju preusmjeren u Rim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo