HRVATSKI POSAO STOLJEĆA / U očaju smo ga htjeli kupiti od Rusa, a sad imamo doza na bacanje; Evo kome ćemo 'uvaliti' višak cjepiva pred istek valjanosti

Image
Foto: Shutterstock

Hrvatska će eventualni višak cjepiva pred istek roka najvjerojatnije pokloniti susjedima u regiji ili drugima koji iskažu interes, neslužbeno se doznaje iz HZJZ-a

27.8.2021.
17:34
Shutterstock
VOYO logo

Cjepiva u našoj zemlji trenutno ne samo da ne nedostaje, nego raspolažemo zalihama većima nego ikad dosad, piše Slobodna Dalmacija. Pošto posljednjih tjedana opada broj zainteresiranih za cijepljenje, nameće se pitanje što će nadležni napraviti s priličnim zalihama cjepiva od gotovo 1,5 milijun doza, kad dijelu bočica zaprijeti istek valjanosti.

Image
NOVA NUSPOJAVA /

Pfizerovo cjepivo povećava rizik od upale srca: Posebno su ugroženi zaraženi covidom

Image
NOVA NUSPOJAVA /

Pfizerovo cjepivo povećava rizik od upale srca: Posebno su ugroženi zaraženi covidom

Naime, trajnost pojedinih vrsta cjepiva zadana je okvirno na 6-7 mjeseci, i to čuvaju li se i skladište na za to propisanim temperaturama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poklonit ćemo susjedima

"Porast količine bačenog cjepiva tokom ljeta je izravna posljedica pada spremnosti stanovništva na cijepljenje", priopćilo je bavarsko Ministarstvo zdravstva.

Hrvatska će eventualni višak cjepiva pred istek roka najvjerojatnije pokloniti susjedima u regiji ili drugima koji iskažu interes, neslužbeno se doznaje iz HZJZ-a. Odlukom vlade, već u srpnju smo kao država donirali oko 310 tisuća doza cjepiva, od čega 210.000 Bosni i Hercegovini, a po 20.000 doza Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji te Kirgistanu, koji je Banske dvore posebno zamolio da im pomognu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezervirali smo još cjepiva

Inače, bočica Pfizera, u kojoj se nalazi pet doza u nabavi košta gotovo stotinu eura, a račun za jednu dozu u zemljama EU-a će stajati okruglih 20 eura.

Ministar zdravstva Vili Beroš nedavno je najavio kako je zaključno sa 31. svibnja Hrvatska rezervirala ukupno 8,8 milijuna doza cjepiva, a do konca 2023. i još dodatnih 10 milijuna doza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo