FASCINANTNA ZANIMLJIVOST / Hrvatsku će opet okovati saharski pijesak. Zašto prašina stiže u Europu i je li to opasno?

Image
Foto: Profimedia

S jugozapada nam pritječe sve topliji, saharskim pijeskom malo bogatiji zrak

7.7.2024.
9:24
Profimedia
VOYO logo

Vikend je počeo pravim, gotovo idealnim ljetnim prilikama. Nalazimo se i dalje u polju vedrine, tj anticiklone s centrom malo istočnije od nas, dok se sa zapada približava frontalni poremećaj. No, samo će mali dio te vlage stići preko Alpa, a s jugozapada nam pritječe sve topliji, saharskim pijeskom malo bogatiji zrak. Idućeg tjedna novi toplinski val. Do ponedjeljka još primjereno vruće za ljeto, ali onda već nekima i neugodno vruće i sparno, teško će se disati… pripremite na rashlađivanje prostorija i danju i noću.

A saharski pijesak već je meteorološka zanimljivost na koju su Hrvati već navikli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljedica velikih količina saharske prašine u atmosferi je zamućenje neba, ponegdje narančaste i žućkaste nijanse. Moguće je i suho taloženje čestica pijeska zbog njihove težine na površinama u vrlo malim količinama, a češće je mokro taloženje uz kišu. Takve se situacije inače najčešće javljaju krajem zime i u proljeće kad se ciklonalni vrtlozi formiraju ili pojačaju iznad obala sjeverne Afrike ili blizu njih te u situacijama dubokih ciklona uz zapadne obale Europe, a zajedničko je to što prevladava izraženo južno strujanje iznad našeg dijela Sredozemlja.

Sitne čestice prašine i saharskog pijeska podižu se s tla zbog lokalnog vjetra, ali se te čestice u izraženim visinskim južnim strujanjima prenose kroz atmosferu prema sjeveru. Inače, blatna kiša nije opasna vremenska pojava te se u pravilu ne izdaju posebna meteorološka upozorenja, a često njezinu pojavu ne sadrži ni opća vremenska prognoza. Najčešće se spominje kao meteorološka zanimljivost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Uz sve topliji zrak, stiže i saharski pijesak. No neke bi mogli rashladiti pljuskovi prije novog toplinskog vala

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo