HT SE OGLASIO O VELIKOM PROBLEMU: / 'Prvi put smo ovo doživjeli, zato malo duže traje...'; Ministar Butković: 'Ovo je sigurnosni problem'

Image

Nakon otklona kvara počeo je proces normalizacije usluga, a prioritet je stavljen na hitne službe koje sada funkcioniraju bez poteškoća, potom poslovne korisnike,

29.9.2020.
17:43
VOYO logo

Hrvatski Telekom (HT) izvijestio je da je otklonjen kvar koji je prouzročio viešesatni problem u uspostavi fiksne i mobilne govorne usluge te je počeo proces uspostave tih usluga, a prioritet su hitne službe dok se potpuna normalizacija telekomunikacijskog prometa očekuje uskoro.

Tehnički kvar koji je prouzročio problem u uspostavi fiksne i mobilne govorne usluge uočen je u 10,15 sati i trajao do 16,15 sati. Uzrok kvara je neregularno ponašanje sustava za prijenos signalizacijskih poruka za uspostavu govornih poziva uslijed softverske greške, naveo je HT

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog kompleksnosti sustava i specifičnosti kvara, koji se prvi put manifestirao u ovom obliku, otklon kvara trajao je 6 sati, a u njegovo rješavanje bili su uključeni stručnjaci Hrvatskog Telekoma, Deutsche Telekoma te glavnih dobavljača sustava: Nokia, F5 i Metaswitch, dodaje se u priopćenju.

Nakon otklona kvara počeo je proces normalizacije usluga, a prioritet je stavljen na hitne službe koje sada funkcioniraju bez poteškoća, potom poslovne korisnike, a nakon toga slijede privatni korisnici. Potpuna normalizacija telekomunikacijskog prometa očekuje se uskoro, izvijestio je HT koji se još jednom ispričao svim korisnicima zbog poteškoća i neugodnosti koje su imali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Butković o HT-u: Ne radi se o ugrozi nacionalne sigurnosti ali je sigurnosni problem

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u povodu poteškoća nastalih s HT-ovom fiksnom i mobilnom telefonijom zbog kojih su satima bile nedostupne i hitne službe, kako se ne radi o ugrozi nacionalne sigurnosti ali je to sigurnosni problem.

"Ne bih rekao da je to ugroza nacionalne sigurnosti ali da je sigurnosni problem to da. Kontaktirao sam upravu HT-a rekli su mi da je došlo do određene softverske greške, da se to sad otklanja i da se polako stvari vraćaju u normalu", rekao je Butković nakon sastanka užeg kabineta Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra i kako se spajanje sa dežurnim službama treba vršiti preko više operatera a ne preko jednoga. "To je ono na čemu moramo raditi sada da se ovakve stvari u budućnosti ne dogode", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo