A ne zanimaju ih europski izbori / Hrvati žele Nutellu iz Italije ili pak jeftinije pozive: O tome se odlučuje u Europskom parlamentu!

Kampanja će trajati do 26. svibnja, a trebala bi potaknuti mlade kojih je na prethodnim izborima glasalo 13 posto

20.2.2019.
7:55
VOYO logo

Kad se spomenu izbori za Europski parlament mnogi taj tren mijenjaju program, razočarani odlažu novine, zijevaju kao da je to najdosadnija tema koja ih se nimalo ne tiče. Iako baš taj Europski parlament odlučuje o većini stvari u našim životima: i koliko ćemo plaćati telefonske pozive, kakvu ćemo ribu jesti, u kojim uvjetima se uzgaja svinja koju ste ručali, čak i koliko će biti sati.

Svakoga bi trebalo zanimati tko u velikoj Europi zastupa naše male interese. Nije vjerojatno da će ljude zainteresirati kampanje HDZ-a i SDP-a i njihovi programi, ali možda hoće Stipe Pletikosa ili Toni Milun koji su nove zvijezde kampanje koju je pokrenuo Europski parlament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"96 dana". Na zgradi Europskog parlamenta u Zagrebu, svaki dan osvane novi broj i tako će biti do europskih izbora. Svejedno, čak i ondje rijetki znaju kad su.

Građani su uglavnom rekli kako ih ti izbori ne zanimaju. Rijetki su znali kada su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oćeš izaći i glasati? Ne neću. Aha, a što bi se trebalo dogoditi da iziđeš na te izbore? Da znači da mogu nešto promijenit sa svojim glasom. A misliš da ne možeš? Ne".

Ali možeš! Poručuju poznati u kampanji EU parlamenta

"Ja se uvijek sjetim i Dobriše Cesarića i moja kaplja pomaže ga tkati, zato uvijek izlazim na izbore, izađi i ti", kazao je Toni Milun, predavač matematike i statistike na Visokom učilištu Algebra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europa treba hrvatsku upornost i zato ja glasam, izađi na europske izbore i pridruži mi se", rekao pak je bivši nogometni reprezentativac, Stipe Pletikosa.

Kampanja će trajati do 26. svibnja, a trebala bi potaknuti mlade kojih je na prethodnim izborima glasalo samo 13 posto. Ukupno, za Europski parlament glas je dalo manje od četvrtine birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi se slažu - može bolje, ali čak ni europski zastupnici nisu u to uvjereni.

"Bilo bi dobro da bude 50 posto, kao na unutarnjim izborima, ali iskreno, bojim se da će tako biti", kazala je Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi su apatični, nezainteresirani i nemaju osjećaj da mogu išta promijeniti kaže stručnjakinja za međunarodne odnose, no pritom zaboravljaju najbitnije.

Europska pitanja su naša unutrašnja pitanja

"To nije vanjska politika, europska pitanja su naša unutrašnja pitanja, i mi smo sastavni dio jednog šireg kluba, jedne veće zajednice kojoj smo htjeli pristupit, kojoj smo pristupili i onda je valjda uredu da u tom krugu nešto i radimo", rekla je Senada Šelo Šabić iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sami priznaju da su slabo informirani, ali znaju da za to nisu sami i krivi. Očito smo svi podbacili.

"Nema dobrih kampanja kvalitetnih, nema transparentnih stvari, nema sve na jednom mjestu", rekla je Mirjam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer osim o proračunu, koji bi nas trebao i te kako zanimati, EU parlamentarci odlučuju i o tome koliko ćemo plaćati telefonske pozive ili poštanske pošiljke, ali i kakvu ćemo Nutellu i hrenovke jesti te koliko ćemo ribe loviti. Dvije trećine svih odluka koje donesu tiču nas se gotovo svaki dan.

"Kad idemo u države koje su članice euro zone, imaju euro i plaćamo sa svojim karticama, naknade te bankovne su stvarno ogromne, mislim da na sto eura plaćamo deset eura, i ovaj tjedan smo baš to izglasali. To se sad ukida i ovaj tjedan smo to izglasali", rekla je Ivana Maletić, zastupnica u EU parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine biramo jednog zastupnika više

Godine 2014. Europa je birala 750 zastupnika, a Hrvatska 11, ove godine, zbog Brexita biramo jednog zastupnika više, a općenito će ih u  ovim stolcima biti manje, 705. Pa će se glas iz Hrvatske ipak čuti nešto jače.

A tko bi nas ondje mogao zastupati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski parlament ima svoje projekcije, pa kaže: od 12 hrvatskih mjesta HDZ će osvojiti 6, SDP 3, Živi zid 2 i Most 1.

No, konačan rezultat ipak ovisi o svima nama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije da smo promjene, otkad smo u Uniji svi osjetili na svojoj koži, no neke su stvari ipak lakše. Čak i u nogometu.

"Ja kad sam igrao nogomet bio sam izvan Europske unije, na žalost i uvijek sam bio stranac i uvijek mi je bilo teže, jednostavno sad kada smo u EU hrvatskim igračima je puno lakše i jednostavno je dobro što postoji ta sloboda kretanja", kazao je bivši nogometni reprezentativac Dario Šimić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A i sloboda odlučivanja, koliko god mislili da nas to ne tiče.

Bellator Dublin
Gledaj uživo 22.lipnja od 20 sati
VOYO logo