kartica sve više / Hrvati vole beskontaktno: Istražili smo koje su posljedice života bez novca i trošenja na sve strane

Karticom se danas može platiti sve i svuda, a dovoljno ju je samo prisloniti

4.7.2019.
21:05
VOYO logo

Svaki Hrvat ima ih u prosjeku po dvije, a sve više ih voli i beskontaktno. Riječ je o karticama i plaćanju. 

Iako se broj platnih kartica u 2018. smanjio u odnosu na godinu prije, Hrvati su potrošili više novca, a da ga nisu ni vidjeli ni držali u ruci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kamo god krenuli, novac više nije potreban. Barem ne u fizičkom obliku. Karticom se danas može platiti sve i svuda. Dovoljno ju je samo prisloniti. 

"Puno češće nego prije plaćaju i to nam je puno zgodnije nego, recimo, kad je riječ o gotovini", kaže vozač taksija Marin Stupar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz vožnju taksijem, beskontaktno možete platiti i kruh i mlijeko pa čak i samo jedno pecivo. Ako zaboravite novčanik, možete platiti i mobitelom.

"Svaki drugi, treći kupac kupuje na karticu. Znači nam puno jer kad netko dođe ujutro pogotovo s 200 kuna teško nam je uzvratiti jer nemamo sitnih pa moramo trčati u Finu ili banku", ističe prodavačica u pekarnici Ivana Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je jedan od 500 bankomata u Hrvatskoj na kojemu ne morate umetnuti karticu. Samo ju prislonite, unesete pin i novac će vam izići.

"Primjetan je trend porasta plaćanja platnim karticama"

Prema podacima HNB-a, u 2018. Hrvati su imali 8 i pol milijuna debitnih i kreditnih kartica, u prosjeku 2 po korisniku. Na mjesec je po kartici potrošeno oko 3200 kuna, a ukupno smo prošle godine "ispeglali" 160 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Primjetan je trend porasta plaćanja platnim karticama i sam ukupan iznos izvršenih transakcija platnim karticama pa je u prošloj godini on porastao za 7,3 posto u odnosu na prethodnu", kaže Tomislav Mišić, direktor Direkcije za nadzor platnog prometa HNB-a.

Iako je većina kartica ipak namijenjena provlačanju ili umetanju u uređaje za naplatu, sve popularnije su beskontaktne - one koje se samo prislone. Primjerice 2014. takvih POS uređaja bilo je samo 18 tisuća, a prošle godine - 50 tisuća više! No, nakon svega ovoga nemojte odbaciti novčanice. Jer, još ima puno mjesta na kojima kartice - ne primaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako nemaju, blizu je bankomat. Bankomata stvarno ima na svakom ćošku pa rješavaju to tako. Kad plaćaju kreditnim karticama, onda mi se događalo da se klijent vrati na ponovni tretman prije nego što meni kartica dođe na naplatu. To mi je bilo prestrašno", tvrdi vlasnica frizerskog salona Matea Lopac.

Pa ih je prije 10 godina izbacila, a ne koristi se njima ni privatno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko imam, toliko smijem potrošiti."

A oni koji se koriste svim suvremenim metodama plaćanja, ne trebaju strahovati da im netko, isto tako beskontaktno, može skinuti novac. Stručnjaci kažu - veća je vjerojatnost da će vam prije ukrasti novčanik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo