PONOVNO UŠLI U PARLAMENT / Hrvati u Bundestagu: Zastupnica zelenih bila je presretačica na autocesti, a zastupnik SPD-a karijeru započeo kao automehaničar

Image
Foto: Instagram, www.pixell.hr

Ovo im nije prvi mandat, a do danas su ostali jedini Hrvati u njemačkom parlamentu

27.9.2021.
13:20
Instagram, www.pixell.hr
VOYO logo

Među onima koji su izborili mjesta u najvišem zakonodavnom tijelu Njemačke našla su se i dva hrvatska imena. Radi se o Josipu Juratoviću koji u parlament ulazi na listi za sada pobjedničkog SPD-a, i Irene Mihalić, zastupnici Zelenih. Ni Juratoviću ni Mihalić ovo nije prvi ulazak u Bundestag, a oboje su se u svijet visoke politike uspeli iz radničkih pozicija.

Image
Izbori u Njemačkoj /

Pobjednici nisu sigurni da će dati kancelara, najveći gubitnici tvrde da ga zaslužuju, najveći dobitnici razočarani...

Image
Izbori u Njemačkoj /

Pobjednici nisu sigurni da će dati kancelara, najveći gubitnici tvrde da ga zaslužuju, najveći dobitnici razočarani...

Od mehaničara, preko sindikalista do jednog od najutjecajnijih Hrvata u svijetu

Juratović se u Njemačku doselio s majkom 1974. godine, nakon što je osnovnu školu završio u rodnoj Koprivnici. Nakon završetka strukovnog obrazovanja u Njemačkoj pohađao je automehaničarsku praksu, a zatim se i zaposlio kao automehaničar u Mannheimu. Karijera mu je procvala nakon što se zaposlio u tvornici automobila Audi, gdje je prvo radio kao radnik u lančanoj proizvodnji a zatim i kao nadzornik proizvodnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: www.pixell.hr

U SPD se učlanio 1982. godine te je istovremeno aktivirao podružnicu te stranke u Gundelsheimu gdje je stanovao. Već godinu dana kasnije postaje potpredsjednik SPD-a okruga Heilbronn, a od 1997. godine je član predsjedništva SPD-a u Baden-Württembergu.

Juratović je također djelovao kao član sindikata i sindikalni povjerenik, a od 1990. aktivno je sudjelovao u izgradnji sindikata u jugoistočnoj Europi. Zbog ovog je angažmana 2001. godine proglašen povjerenikom Međunarodnog odjela sindikata IG Metall-a zadužen za odnose sa sindikalnim organizacijama jugoistočne Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Bundestag je prvi puta ušao 2005. godine i tako je postao prvi Hrvat u tom političkom tijelu, a do danas je ostao jedini Hrvat koji je u Hrvatskoj i živio. Svoju je zastupničku poziciju održao do danas te je u mnogo navrata isticao kako se u njemačkom parlamentu snažno zalaže za područje Balkana koje spada u njegove primarne interese. Kao gastarbajter koji je ušao u svijet njemačke visoke politike jedno je vrijeme bio prava senzacija na političkoj sceni, a danas ga mnogi smatraju i jednim od najutjecajnijih Hrvata u svijetu.

'Profesija policajke i članstvo u Zelenima se jako dobro nadopunjuju'

Stranka Zelenih je prema anketama trebala biti jedna od najvećih senzacija ovih izbora, a predviđali su im i do 28 posto glasova. Iako nisu osvojili takav uspjeh ipak će biti najvažnija karika u stvaranju nove vlasi. Iz njihovih redova dolazi i druga zastupnica hrvatskog porijekla u Bundestagu. Iako nikada nije živjela u Hrvatskoj, Irene Mihalić u djetinjstvu je ljeta provodila kod bake na Braču. Priča njenih roditelja tipična je gastarbajterska priča s ovih prostora. Njezin je otac prije preseljenja radio kao bravar u Zagrebu, a majka joj je bila krojačica porijeklom iz Novog Sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego što je ostvarila političku karijeru, Mihalić je bila policajka. I to ne bilo kakva policajka. Ova je zastupnica radila za prometnu policiju kao presretačica na autocestama u okolici Kölna.

Image
Foto: Instagram

"Isprva je i u stranci bilo onih koji su čudno gledali i postavljali pitanja u stilu: 'Policajka u Zelenima?'. I moji kolege policajci su koji put reagirali s nepovjerenjem jer Zelene drže za one koji bacaju kamenje na policajce. No mislim da se profesija policajke i članstvo u Zelenima jako dobro nadopunjuju jer je i jedno i drugo povezano s temom koja me najviše zanima a to su građanska prava. I moja je prednost da znam kako funkcioniraju, da tako kažem, obje strane. Zeleni nisu stranka koja se bori protiv države", rekla je u jednom intervjuu za Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na politički angažman navela ju je upravo doseljenička pozicija, u vrijeme kada je bio neobično da gastarbajteri i njihova djeca sudjeluju u političkom životu Njemačke. Tako je u jednom razgovoru za spomenuti portal ispričala i anegdotu kada joj je otac želio s kolegama nakon posla popiti piće, no na vratima kafića je stajao natpis 'Gastarbajteri nepoželjni'.

Mihalić je u Bundestag prvi put ušla 2013. godine, a ovo joj je treći mandat. U Zelene se učlanila 2006. godine i na njihovoj je listi najprije služila kao vijećnica gradskom vijeću Gelsenkirchena. Njezin je fokus na useljeničkim politikama i borbi protiv desnog ekstremizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo