imaju opravdane razloge / Hrvati sve više napuštaju i Istru: 'Za posao varioca nude mi satnicu od 20 eura!'

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

'U malom mjestu poput Štinjana iz centra je zadnjih godina iz skoro svake druge kuće netko odselio', priča između ostalog jedan Istrijan za Glas Istre

15.4.2018.
16:50
Dusko Marusic/PIXSELL
VOYO logo

Istarska županija posebna je po mnogočemu. Ponajprije po vrlo uspješnom turizmu, no i po još jednoj stvari na koju možda na prvu ne biste pomislili, piše Glas Istre

Naime, županija je to u koju se useljava više ljudi no što se iz nje iseljava. No to ne znači da naši Puležani i Istrijani, isto kao i Slavonci, ne odlaze iz svojih domova. U posljednjih nekoliko godina to je iseljavanje sve intenzivnije pa svjedočimo da u jednoj školskoj godini iz razreda ode i po dvije, tri obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihova su odredišta Skandinavija, Irska i Austrija, ali i mnoge druge zemlje u kojima je situacija kudikamo bolja nego u Hrvatskoj. Razlozi su doista raznoliki, d onih financijske prirode, spajanja obitelji do avanturizma i ljubavi.

"Pa zašto bi otišli? Mogu iznajmiti neku sobu, garažu, živjeti od turizma", bila je prva reakcija jednog kolege kada je novinarka Glasa Istre ustvrdila da mladi odlaze i iz, na primjer, Štinjana. Doista, možda se u nas i može lijepo živjeti od turizma, no to pretpostavlja činjenicu da imate apartmane ili da pak pristajete na to da u ljetnim mjesecima preselite kod roditelja, u garažu, a strance pustite da spavaju u vašim krevetima! Na to ne pristaju svi, a kako smo doznali u razgovoru s onima koji su otišli, novac jest veliki motiv, ali ne i jedini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U malom mjestu poput Štinjana iz centra je zadnjih godina iz skoro svake druge kuće netko odselio. Moj prvi susjed otišao je prije nekoliko godina s curom u Njemačku. Djevojka iz kuće do njega već nekoliko godina živi u Francuskoj. Onaj prekoputa radi u Austriji kao kvalificirani majstor. Ima obitelji kojoj su sva djeca u Njemačkoj, kao što su nekada bili oni sami. Jedan je Štinjanac prije par godina, u jeku krize, odselio u - Grčku! Iz Štinjana su otišle i cijele obitelji.

"Od mojih fakultetskih kolega jedan je u Škotskoj, nekoliko kolegica i prijateljica godinama žive i rade u Belgiji. No, možda najšokantnije preseljenje doživjela sam kada je obitelj poznanika otišla u Njemačku. Kako bi se spojili s ocem koji je tamo već nekoliko godina radio, spakirali su kofere i otišli - majka, troje djece, dva psa i - kanarinac!" 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štinjanac Andrej odlučio je odseliti u Grčku prije nekoliko godina. Radio je kao varioc u Uljaniku, živio u obiteljskoj kući, problema nije imao. Na pitanje što je kumovalo odluci da ipak ode, veli kako je odlučio otići jer je shvatio da Uljanik nema budućnosti. Već četiri godine živi u malog gradu Thiva, 60 kilometara od Atene.

"Posao sam pronašao preko Interneta, poslao molbu za posao u jedno manje privatno brodogradilište i nakon sedam dana zvali su me na razgovor", kaže Andrej. U početku je radio isti posao kao u Uljaniku, dakle kao varioc, da bi nakon dvije godine otišao na puno bolje radno mjesto - CNC stroj na kojem i danas radi, ali za tri puta veću plaću nego u Puli. Prije nekoliko dana dobio je ponudu za satnicu od 20 eura za posao zavarivača i trenutno je u fazi pregovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plaća je puno bolja nego kod nas, ali i uvjeti rada općenito. Godišnje dobijem 14 plaća. Cijene su kao kod nas ili niže - stan se može unajmiti za 200 eura mjesečno, kava je oko euro i pol, litra domaćeg maslinovog ulja košta od 3,50 do 4 eura", priča on.

O eventualnom povratku u domovinu kaže: "Nema šanse da se vratim, mogu doći na godišnji, ili jednom kao penzioner, zaključuje Andrej za Glas Istre. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo