MLADI HRVATI PRVI U EUROPSKOJ UNIJI U DIGITALNOJ PISMENOSTI: / Čak 97 posto ih je na osnovnoj ili naprednoj razini

Image
Foto: Profimedia

Među hrvatskom mladeži od 16 do 24 godine je prema podacima Eurostata krije se 97 posto onih koji su svladali digitalne vještine na osnovnoj ili naprednoj razini,

15.7.2020.
12:28
Profimedia
VOYO logo

Zbog epidemije koronavirusa škole su gotovo dva mjeseca bile zatvorene, a nastava se odvijala na daljinu, od kuće, putem televizije i interneta. S obzirom na nove i dijelom nepredviđene okolnosti, pitanje je kako su se učenici snašli i imaju li uopće potrebne digitalne vještine.

Prema istraživanju Eurostata koje obuhvaća podatke za prošlu godinu, 80 posto mladih dobi od 16 do 24 godine u Europskoj uniji svladalo je vještine na osnovnoj ili naprednoj razini. Među članicama EU, upravo je Hrvatska na prvom mjestu s 97 posto mladih između 16 i 24 godine koji imaju razvijene digitalne vještine. Iza Hrvatske su se smjestile Estonija, Litva i Nizozemska te Grčka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što smo stariji, digitalno smo nepismeniji

Dobre je rezultate hrvatska zabilježila i u kategoriji od 25 do 29 godina. Prema podacima Eurostata, s 92 posto ljudi s razvijenim digitalnim vještinama, Hrvatska je treća u Europi iza Islanda i Finske. No, gledajući dobnu skupinu između 35 i 44 godine, nalazimo se na dnu tablice, sa samo 64 posto osoba s razvijenim digitalnim vještinama.

Image
Foto: Europska komisija/Eurostat

Na ove odlične i pomalo iznenađujuće rezultate na svome se Facebooku osvrnuo i poduzetnik Nenad Bakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bakić nahvalio vlastiti doprinos

"Fantastične vijesti za dobro jutro, prema ovom istraživanju hrvatski mladi najbolji u EU po digitalnim vještinama.Zasluge za ovo sigurno ima i Croatian Makers... kada smo ga prije šest godina pokrenuli, znao sam da smo posadili šumu... Samo šumi treba neko vrijeme da nikne, i učinci će se tek vidjeti.

Croatian Makers je najveći nedržavni edukativni pokret (program) u EU s dosegom do preko 200.000 djece u Hrvatskoj i nekoliko desetaka tisuća u drugim zemljama (Srbija, BiH, Kosovo, uskoro i Švicarska, te podrška na Šri Lanki)... Besplatno smo obrazovali preko 3000 učitelja u Hrvatskoj i utjecaj nije samo na tih 200.000 nego kulturu koju šire, sposobnost zainteresiranih učitelja da šire dalje. Sjetite se korone, neke zemlje su imali 100 uvezenih slučajeva i kakvu je to lavinu pokrenulo, promislite kakvu lavinu je pokrenulo ovih 200.000 koji su direktno izloženi. Sad dolaze valovi, prvi val, drugi val... i nema cjepiva ni imuniteta krda! Posebno hvala svim učiteljima koji su se s nama upustili u ovu avanturu, onima koji su svojim đacima htjeli ponuditi više, onima koje se pamti", poručio je Bakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo