OBJAVLJENO IZVJEŠĆE / Hrvati vole 'drukati' EPPO-u: Prijavili čak 433 slučaja, najviše od svih

Image
Foto: Profimedia

Ukupni broj privatnih prijava građana koje je EPPO primio prošle godine bio je nevjerojatnih 2194. Ipak, odbačeno je njih 1770 jer ne spadaju pod njihovu nadležnost, a 300 je EPPO ocijenio neutemeljenim

1.3.2024.
10:23
Profimedia
VOYO logo

Ured europskog javnog tužitelja EPPO, na čelu s Laurom Kövesi objavio je godišnje izvješće za 2023. godinu. Hrvatska je na prvom mjestu po broju prijava iako je većina od njih odbačena.

Ukupni broj privatnih prijava građana koje je EPPO primio prošle godine bio je nevjerojatnih 2194. Ipak, odbačeno je njih 1770 jer ne spadaju pod njihovu nadležnost, a 300 je EPPO ocijenio neutemeljenim jer se ne odnose na kaznena djela iz nadležnosti europskog tužiteljstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZBOG TULIPANA /

Vojković je uz sebe imao i pomagača. Oglasio se EPPO, evo za što ih sve sumnjiče

Image
ZBOG TULIPANA /

Vojković je uz sebe imao i pomagača. Oglasio se EPPO, evo za što ih sve sumnjiče

Hrvati su prijavili 433 slučaja. Iza nas je Belgija s 221 prijavom, Njemačka sa 199, Bugarska sa 179 pa Rumunjska sa 156. Ukupno 132 prijave stigle su i iz zemalja u kojima EPPO ne djeluje, a još 279 iz zemalja koje nisu članice EU-a.

Image

Hrvatska je i među 19 zemalja u kojima je tijekom prošle godine EPPO oduzimao nezakonito stečenu imovinu, i to ukupno 475 puta. Osim u Hrvatskoj zaplijene su bile i u Austriji, Belgiji, Češkoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Italiji, Litvi, Latviji, Luksemburgu, Malti, Nizozemskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj i Španjolskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema izvješću u Hrvatskoj je u tijeku sedam sudskih postupaka što ih je pokrenuo EPPO. U devet slučajeva optuženo je ukupno 18 ljudi. Četiri slučaja EPPO je predao domaćim pravosudnim tijelima.

Image

Hrvatski Ured europskog javnog tužitelja pokrenuo je ukupno 47 istraga koje se odnose na štetu od gotovo 278 milijuna eura

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 29 milijuna eura odnosi se na poreznu prijevaru.

Trenutačno su u tijeku tri istrage koje se vode i izvan naših granica. Prošle godine naloženo je oduzimanje 1,6 milijuna eura nezakonito stečene imovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Otvoreno je 36 istraga zbog moguće štete za EU fondove od 69 milijuna eura.

Najviše ih se odnosi na programe regionalnog razvoja, ukupno 25, dok je 13 pokrenuto zbog moguće štete poljoprivrednom fondu. Dvije istrage vode se zbog štete programima za oporavak i otpornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Najavila nova uhićenja! Hrvatska će pamtiti posjet šefice Ureda europskog javnog tužitelja

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo