rezultati ankete / Hrvati podržali Pernara: 'Trebao je prihvatiti skupocjeni poklon'; Zastupnik već sprema novi potez

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell/Facebook/Ivan Pernar

Zbog skupocjenog sata koji je dobio na poklon od katarskog emira Povjerenstvo je otvorilo predmet protiv Pernara

28.11.2018.
9:28
Patrik Macek/Pixsell/Facebook/Ivan Pernar
VOYO logo

Član Živog zida Ivan Pernar u utorak se pohvalio luksuznim satom marke Chopard koji je dobio na poklon od katarskog emira Tamima bin Hamada al Thanija.

Na stranicama tvrtke Chopard stoji kako cijena tog sata prelazi tri tisuće dolara, dok prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa dužnosnici smiju primiti poklon najviše vrijednosti 500 kuna. Zbog toga je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa isti dan otvorilo predmet protiv Pernara te će, nakon što utvrde sve činjenice, odlučiti o pokretanju postupka. Ako Pernar u tom postupku bude proglašen krivim, prijeti mu ili opomena ili smanjivanje mjesečne plaće od 2000 do čak 40000 kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati uz Pernara: 'Trebao je prihvatiti poklon'

U anketi na portalu Vijesti.hr pitali smo čitatelje smatraju li da je Pernar trebao primiti poklon. Čak 71 posto čitatelja odgovorilo je potvrdno, smatrajući da je u svakom slučaju trebao uzeti tako skupocjen dar. Suprotno misli 29 posto čitatelja koji vjeruju da je Pernar kao saborski zastupnik trebao poštivati zakon i tako biti primjer ostalima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anketu i njene rezultate komentirao je i sam Pernar.

 "Rezultati sve govore o tome smatra li golema većina da sam potkupljiv i u nekakvom sukobu interesa ili obratno - jedan od rijetkih zastupnika koji pošteno rade svoj posao i ništa ne skrivaju. Da se radi o časti i poštovanju, a ne o mitu govori i to da drugi saborski zastupnici nisu dobili takav sat. Zar bi davanjem poklona jednom zastupniku opozicije emir (barem u teoriji) mogao preokrenuti rezultate glasovanja u Saboru? Također, sugerirati da se radi o nekakvom mitu čiji je cilj utjecati na moje odluke bi značilo i da je katarski emir tim činom htio mene potkupiti ili mogao dovesti u kakav položaj ovisnosti o njemu, što je uvreda ne samo za mene nego i za njega", napisao je saborski zastupnik na svom Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzvratit će poklon katarskom emiru

Ubrzo nakon toga kazao je i da će uzvratiti poklon katarskom emiru i to ne zato jer je bogat, već jer želi pokazati zahvalnost na časti i poštovanju koje mu je iskazao.

"Nadam se da me mediji neće optužit za podmićivanje čovjeka čije bogatstvo se mjeri u milijardama dolara. On je mene uzdigao iznad svih ostalih zastupnika u Saboru svojim činom, ja njega svojim činom želim uzdići iznad svih ostalih vladara na svijetu", napisao je Pernar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje i da je nazvao Povjerenstvo za sukob interesa da pita može li njegov poklon katarskom emiru biti skuplji od 500 kuna. Rečeno mu je da zakon propisuje ograničenje samo na primanje poklona ne i davanje, ali da pošalje i službeni upit.

"Ako dobijem pozitivan odgovor moj poklon će biti vredniji od 500 kuna i siguran sam da će ga emir Tamim bin Hamad al Thani moći zadržati, iako je to nebitno budući da se radi o činu poštovanja, a ne podmićivanju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo