I DALJE SMO NA VRHU / Hrvati najduže od svih u EU žive sa 'starcima': Uživaju li u sigurnosti roditeljskog doma ili im presuđuje loš standard?

Image
Foto: Shutterstock

U zadnjih deset godina, prosječna dob u kojoj mladi napuštaju roditelje znatno se povećala u čak 14 članica Europske unije, i to najviše u Hrvatskoj, Grčkoj pa u Španjolskoj

4.9.2023.
17:07
Shutterstock
VOYO logo

Prošle su godine mladi iz Europske unije napuštali roditeljski dom, u prosjeku, s 26,4 godine. Taj uzrast razlikovao se od zemlje do zemlje - pa su tako mladi u Hrvatskoj najduže ostajali živjeti s roditeljima, dok su mladi iz skandinavskih država prvi napuštali roditeljski dom, piše Danas.rs.

Prema najnovijim podacima Eurostata, Hrvatska i dalje, po tom pitanju, vodi - mladi, u prosjeku, s 33,4 godine napuštaju dom. Slijede nas Slovaci s 30,8 godina, Grci s 30,7 pa Bugari i Španjolci sa 30,3 godina. Nakon toga smjestila se Malta u kojoj mladi s 30,1 godinu napuštaju roditeljski dom, dok se u Italiji na taj korak odlučuju s 30 godina,

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'Morat ćemo graditi nove škole' /

Tomašević se pohvalio: 'Za razliku od ostatka Hrvatske, u Zagrebu imamo porast broja prvašića'

Image
'Morat ćemo graditi nove škole' /

Tomašević se pohvalio: 'Za razliku od ostatka Hrvatske, u Zagrebu imamo porast broja prvašića'

Ipak, u nekim zemljama mladi ne čekaju ni 23 godine da bi se preselili od roditelja pa tako, primjerice, obiteljski dom u Finskoj napuštaju već s 21,3 godinom, u Švedskoj s 21,4, u Danskoj s 21,7 te u Estoniji s 22,7 godina.

Sinovi ostaju duže s roditeljima

U zadnjih deset godina, prosječna dob u kojoj mladi napuštaju roditelje znatno se povećala u čak 14 članica Europske unije, i to najviše u Hrvatskoj, Grčkoj pa u Španjolskoj. Do povećanja je došlo i u Švedskoj gdje su mladi 2012. godine već sa 19,9 godina živjeli bez roditelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U analizu Eurostata uključene su samo zemlje članice Europske unije. Kada je riječ o spolu, muškarci su ostajali živjeti kod roditelj duže nego žene, a prošle godina prosječna starost muškaraca koja je ostajala kod roditelja bila je 27,3 godine, dok je kod žena bila 25,4 godine.

U čak devet zemalja, sinovi su od roditelja odlazili tek nakon 30. godine - u Hrvatskoj, Bugarskoj, Grčkoj, Slovačkoj, Španjolskoj, Italiji, Malti, Sloveniji i Portugalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći rodni jaz među spolovima zabilježen je u Rumunjskoj gdje muškarci napuštaju roditeljski dom s 29,9 godina, a žene s 25,4. Slijedi ih Bugarska s razlikom od 4,1 godine, pri čemu muškarci ostaju u kući sve do 32,3, a žene je napuštaju s prosječno 28,2 godine.

POGLEDAJTE VIDEO: Nikad skuplji povratak u klupe, roditelji otkrivaju: 'Imam troje djece i po jednom ću potrošiti 100 eura'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo