pod ruku i s motornom pilom / Hrvati na sudove ulaze puni zabranjenih stvari, a neki su otišli u krajnost: 'Ovo je najluđa stvar koju smo pronašli'

Najčešće unose noževe, suzavac te manikir setove koji su uobičajeni u ženskim torbicama, priča Jelenko Krešo, predsjednik Sindikata pravosudne policije

9.1.2024.
21:16
VOYO logo

U pravosudne institucije strogo je zabranjeno unositi oružje i eksplozivne naprave, o ipak neki unose sve i svašta, pa su se pravosudni policajci prošle godine svačega nagledali.

Image
postoje li snimke premlaćivanja? /

Šef vukovarske policije otkrio detalje o napadačima: 'Pronašli smo ih u apartmanu, pripadaju navijačkoj skupini...'

Image
postoje li snimke premlaćivanja? /

Šef vukovarske policije otkrio detalje o napadačima: 'Pronašli smo ih u apartmanu, pripadaju navijačkoj skupini...'

"Najčešće unose noževe, suzavac te manikir setove koji su uobičajeni u ženskim torbicama", priča Jelenko Krešo, predsjednik Sindikata pravosudne policije. Dodaje da stvari po koje nitko nije došao evidentiraju, a strana po izlasku dođe na portu i preuzme stvari koje su im privremeno oduzeli. Najluđa stvar koju je pronašao bila je vibrator, kroz smijeh priča Krešo za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Privremeno ili trajno, u 2023. su oduzeli 200 pištolja s dozvolom

Pregledavaju se stranke, a kada su pojačane mjere, i odvjetnici i zaposlenici. Takva su pravila ne samo na Županijskom sudu u Zagrebu nego na svim sudovima. Privremeno ili trajno, u 2023. su oduzeli 200 pištolja s dozvolom. Oružje je na sud donijela i osoba koja to nikako nije smjela. Pronađena su i 2 eksplozivna sredstva, 7 elektrošokera, gotovo 4 tisuće noževa, 1400 skalpela, više od tisuću rašpica za nokte i čak 400 litara alkohola.

"Ovako kada gledate velika je količina, ali kada pogledate koliko je sudova i stranaka mislim da je toga puno više bilo prije deset godina. Sada su ljudi naučili da nije baš lako unijeti nedozvoljene predmete na sud", kaže Krešo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon suda ekipa RTL-a posjetila je sef u Ministarstvu pravosuđa. "Kada ovlaštene službene osobe kada ulaze u Ministarstvo, zadržat ćemo pištolj i spremiti ga u sef. Kada se osoba vrati mi ćemo mi im vratiti pištolj", objašnja Marija Beljo, voditeljica osiguranja u Ministarstvu pravosuđa. Dodaje da oduzete predmete uništavaju ako se osoba ne vrati po njih.

Prijašnjih godina, bilo je i onih koji su na sud stizali s motornom pilom koju su pokupili na servisu, a lani je čovjek iz Vukovarsko-srijemske županije na sud stigao s pištoljem, iako za njega nije imao dozvolu. U Hrvatskoj je na sudovima zaposleno 230 pravosudnih policajaca, a u Sindikatu kažu da je to nedovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo